FN vil undersøge krænkelser i Nordkorea

Sådan ser den nordkoreanske repræsentant i FNs Menneskerettighedsråd, So Se Pyong, ifølge CNN på situationen i sit hjemland. Den holdning står i skarp kontrast til holdningen blandt flertallet af landene i menneskerettighedsrådet, der sent torsdag vedtog at nedsætte en kommission, som skal undersøge omfanget af menneskerettighedsovertrædelser i det kommunistiske diktatur.

Selv om ingen kender det nøjagtige antal, skønnes det, at mindst 200.000 nordkoreanere holdes indespærret i det net af fange- og arbejdslejre, som myndighederne driver. Nordkoreanske flygtninge har beskrevet forholdene som fuldstændigt horrible og præget af tortur og sult.

Etableringen af undersøgelseskommissionen betyder - i hvert fald teoretisk - at en rapport, der klargør omfanget og arten af overtrædelser, vil kunne bane vejen for, at den nordkoreanske ledelse kan stilles til ansvar i Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Samtidig vil kommissionen øge det diplomatiske pres mod styret i Nordkorea på et andet felt end atomspørgsmålet, hvor de diplomatiske initiativer ikke har båret frugt.

Den nordkoreanske repræsentant i rådet ser derfor også den nye kommission som »et instrument der tjener politiske interesser hos fjendtlige kræfter i deres forsøg på at miskreditere Nordkorea«.

Nordkorea havde på forhånd givet udtryk for, at det vil få »alvorlige konsekvenser«, hvis menneskerettighedsrådet endte med at nedsætte kommissionen.

Situationen på Den Koreanske Halvø er i forvejen mere spændt end længe med store militærøvelser på begge sider af grænsen og et Nordkorea der skruer stadig mere op for krigsretorikken.

Dagens Gossip