FN's atomagentur lukker undersøgelse af Irans atomprogram

Skrevet af admin

15/12/2015

Dagens topnyheder

Har Iran haft til hensigt at udvikle atomvåben?

Spørgsmålet har været centralt i Vestens forhandlinger med Iran, men skydes nu til hjørne af Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, som lukker ned for efterforskningen.

Det kan ses som en stor symbolsk sejr for Iran, der har fremlagt det som et krav, hvis iranerne skal implementere centrale dele af juli måneds atomaftale, som tvinger landet til at nedskalere dets atomprogram til gengæld for en lettelse af de økonomiske sanktioner.

Resolutionen er godkendt af de 35 medlemmer af atomagenturet, som siger, at undersøgelsen blev "implementeret i overensstemmelse med den aftalte tidsplan", og at det "afslutter bestyrelsens behandling af sagen".

Atomagenturet har udarbejdet en omfattende rapport om Irans atomaktiviteter efter beskyldninger om, at Iran ind til 2003 og muligvis efter skulle have forsøgt at udvikle egentlige atomvåben.

Efter at have stået på hælene i årevis gik Iran i juli med til at samarbejde med atomagenturet og lod inspektører besøge flere lokaliteter.

Ifølge undersøgelsen gennemførte Iran en "række aktiviteter, som er relevante for udviklingen" af atombomber inden udgangen af 2003. Nogle aktiviteter skulle være fortsat indtil 2009.

Nyhedsbureauet Reuters tolker den udlægning som en "kraftig antydning" af, at Iran var ved at udvikle en atombombe indtil 2003.

Trods udmeldingen fra atomagenturet har de internationale reaktioner været afdæmpede.

I oktober afprøvede Iran en Emad-raket med mellemstor rækkevidde, som var i stand til at bære et atomsprænghoved.

Det er en krænkelse af en resolution vedtaget af FN's Sikkerhedsråd ifølge en fortrolig ny rapport, som er sendt til FN's Sikkerhedsråds udvalg for sanktioner mod Iran ifølge Reuters.

Med lukningen af atomprogrammet er Iran allerede begyndt at opfylde sin del af den atomaftale, der blev indgået med stormagterne i FN's Sikkerhedsråd, der tæller USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina.

Også Tyskland, der ikke er medlem af sikkerhedsrådet, er med i aftalen, som det internationale samfund i årevis har presset på for.

/ritzau/Reuters