FN's Børnekomité kritiserer sænkning af kriminel lavalder

Blå bloks ønske om at ændre på retssystemet for ungdomskriminalitet med oprettelsen af et helt nyt domstolssystem for unge kriminelle og en lavalder helt ned til 12 år vækker international kritik.

Det er nemlig i direkte strid med anbefalingerne fra FN’s Børnekomité om en lavalder på mellem 14 og 16 år.

Det skriver Information.

Hatem Kotrane, medlem af FN’s Børnekomité, påpeger, at FN i rapporten "Children’s Rights in Juvenile Justice" fra 2007 om børns rettigheder i retssystemet, anbefaler, at medlemslandene bør arbejde mod at sætte lavalderen op.

- Det er den forkerte vej. Særligt de europæiske lande bør gå foran med et eksempel. Vi ser ellers Danmark som et land, hvor børns rettigheder bliver beskyttet, derfor er det ekstra bekymrende, når et land som Danmark viser sig som et dårligt eksempel over for andre, siger Hatem Kotrane til Information.

Danske eksperter har flere gange kritiseret planerne om at sætte lavalderen ned, men nu blander en række udenlandske kriminologer sig i koret, blandt andet Barry Goldson, sociolog og professor ved Liverpool University.

- Det er aldeles vanvittigt! Ja, det er måske ikke den mest elegante måde at udtrykke det på, men al empirisk forskning viser, at jo længere man holder børn og unge ude af et juridisk system, jo mere reducerer man deres kriminelle karriere, siger Barry Goldson til Information.

Regeringens støttepartier De Konservative og Dansk Folkeparti er ikke det mindste bekymrede over kritikken.

- Jeg tror, at jeg har mere forstand på, hvad der skal ske i Danmark, end FN har, siger Søren Pape Poulsen, retsordfører og formand for De Konservative, til Information.

I regeringsgrundlaget står der, at Venstre ønsker en reform af området med mere konsekvens over for en såkaldt hård kerne af unge kriminelle.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke endnu komme ind på, hvordan en reform mere præcist kommer til at se ud.

Men både retsordførerne fra Dansk Folkeparti og De Konservative regner med, at den vil lægge sig tæt op af de fire partier i blås bloks beslutningsforslag fra sidste år, der lagde op til både en særlig ungdomsdomstol og en kriminel lavalder på 12 år.

/ritzau/

Dagens Gossip