FN's generalsekretær advarer om krigsfare i Vestsahara

Skrevet af admin

19/04/2016

Dagens topnyheder

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ønsker at se fredsmissionen i Vestsahara fuldstændigt genoptaget. Han advarer om, at risiko for regulær krig vil blive optrappet, hvis FN-missionen indstilles, skriver Reuters.

Ban Ki-moon opfordrer indtrængende FN's Sikkerhedsråd til at presse Marokko til at genetablere missionens rolle i det omstridte område.

Han advarer om, at nedskæringer på mandskab, som Marokko har lagt op til, vil svække missionen, og at det vi blive udnyttet "af terrorister og radikale elementer."

- Jeg opfordrer Sikkerhedsrådet til at genoprette og støtte det mandat, som der er givet til missionen Minurso, siger Ban Ki-moon og tilføjer.

- Risikoen for brud på våbenhvile og en genoptagelse af fjendtlighederne og en fuldstændig krig vil blive betydeligt forøget, hvis det ikke sker.

Vestsahara var en spansk koloni frem til 1975. Da spanierne trak sig ud af kolonien, besatte Marokko og Mauretanien området. Siden har Mauretanien forladt området, men Marokko holder stadig to tredjedele af Vestsahara besat.

Marokko har udvist 83 civile fra Minurso-operationen, og landet har lukket et vigtigt kontor, som operationen har anvendt.

Operationen omfattede tidligere over 500 mand.

I Sikkerhedsrådet er der delte opfattelser af situationen. En afstemning er fastsat til 28. april.

Diplomater udtrykker bekymring for, at indrømmelser til Marokko vil få andre regeringer til at gå imod FN, som har arbejdet på at få holdt en folkeafstemning i Vestsahara om fremtiden for området.

/ritzau/AFP