FN's mægler i Syrien vil forhandle fred om godt en uge

Skrevet af admin

27/02/2016

Dagens topnyheder

En våbenhvile i Syrien er trådt i kraft, og planer om fredsforhandlinger mellem de stridende parter er for alvor ved at tage form igen.

Det oplyser FN's mægler i Syrien, Staffan de Mistura, fredag ifølge en række internationale medier.

I en videotale til medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd siger Mistura, at han planlægger at genoptage forhandlinger om fred i landet 7. marts. Det vil dog kun ske, hvis nedtrapningen af volden i landet holder stand, så nødhjælp kan nå frem.

Staffan de Mistura har tidligere forsøgt at finde en løsning på konflikten gennem forhandlinger med konfliktens mange parter. Senest smed han håndklædet i ringen og opgav et forsøg på en diplomatisk aftale 3. februar.

I forbindelse med de kommende samtaler i marts afviser svenske Staffan de Mistura dog at oplyse, om repræsentanter for kurderne vil blive inviteret til den næste runde fredsforhandlinger, skriver Reuters.

Da fredag blev til lørdag i Syrien trådte en midlertidig våbenhvile i kraft i landet.

Paraplyorganisationen HNC, der repræsenterer næsten 100 oppositionsgrupper i Syrien, har tilsluttet sig aftalen og vil ifølge en erklæring respektere våbenhvilen, som USA og Rusland står bag.

Al-Nusrafronten og Islamisk Stat er ikke med i aftalen.

Få timer efter midnat er der roligt flere steder i Syrien, oplyser observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

- Efter midnat har vi ikke registreret beskydning eller kampe i Hama, Homs, Latakia samt flere områder i Aleppo og Dara, siger Rami Abdulrahman, der leder organisationen, til nyhedsbureauet dpa.

Yderligere har der ikke været russiske fly i luften efter midnat, tilføjer Rami Abdulrahman.

Staffan de Mistura håber, at den midlertidige våbenhvile kan holde, selv om den er skrøbelig.

- Lad os bede for, at dette virker, for det er helt ærligt den bedste chance, som det syriske folk har haft de seneste fem år for at se fremskridt og forhåbentlig noget, der minder om fred, siger han til Reuters kort efter midnat.

/ritzau/