FN's Sikkerhedsråd sætter gang i fredsplan for Syrien

FN's Sikkerhedsråd har fredag aften i fuld enighed vedtaget en resolution, der indeholder køreplanen for en fredsproces efter fem års borgerkrig i Syrien, der har kostet over en kvart million mennesker livet.

Resolutionen beder De Forenede Nationer om at stille sig i spidsen for en proces, der får den syriske regering og oppositionspartier til forhandlingsbordet i begyndelsen af januar med henblik på at indgå våbenhvile og få dannet en overgangsregering.

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger, at resolutionen "sender et klart budskab til alle parter om, at tiden nu er inde til at sætte en stopper for myrderierne i Syrien".

Der er de seneste dage blevet forhandlet intenst om teksten. Et af de mest kontroversielle punkter har handlet om, hvilken rolle Syriens præsident, Bashar al-Assad, skal spille.

Hans rolle er ikke nævnt i den endelige tekst, som blandt andet siger, at "den eneste holdbare løsning på den aktuelle krise i Syrien går via en inkluderende og syriskledet proces, som opfylder det syriske folks retmæssige håb".

John Kerry siger, at der "helt oplagt stadig er stor uenighed" om elementer af planen. Men han understreger samtidig, at fredsplanen kun vil virke og krigen blive bragt til ophør, "hvis processen bliver drevet og formet og besluttet af Syriens mænd og kvinder".

- Hvis der skal sættes en stopper for krigen, er det afgørende, at det syriske folk enes om et alternativ til deres regering, siger Kerry.

Rusland er præsident Assads stærkeste allierede på den internationale scene. John Kerry var selv i Moskva tirsdag, hvor han drøftede situationen med sin russiske modpart, Sergej Lavrov.

Det er Kerry og FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, der sammen har fået fredagens møde i New York i stand.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip