FN's Sikkerhedsråd udtrykker bekymring for Ukraine

Skrevet af admin

17/02/2015

Mest læste i dag

FN's Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, der var udarbejdet af Rusland, og som anerkender en fredsaftale for Ukraine. Europæiske ledere har været mæglere ved fredsforhandlingerne.

Resolutionen opfordrer alle parter i konflikten til at implementere våbenhvileaftalen, som tirsdag var i fare for at bryde sammen på grund af hårde kampe om byen Debaltseve.

Sikkerhedsrådet bekræfter, at "dets fulde respekt for Ukraines suverænitet, uafhængighed og territoriale integritet." Det udtrykker samtidig "dyb bekymring over de tragiske hændelser og volden i de østlige regioner af Ukraine."

Resolutionen blev vedtaget kort efter, at Sikkerhedsrådet udsendte en presseerklæring, hvori alle parter opfordres til at indstille kampene. Rådet udtrykker i særlig grad bekymring over udviklingen og ved Debaltseve.

Sikkerhedsrådet består af 15 medlemslande: De fem permanente medlemmer (Storbritannien, USA, Frankrig, Kina og Rusland), samt 10 der vælges for en toårig periode af FN's Generalforsamling.

Våbenhvilen, der trådte i kraft natten til søndag, er baseret på en aftale indgået i Minsk mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident François Hollande og Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Hvis den bliver ført ud i livet vil den medføre en tilbagetrækning af tunge våben og indførelsen af en neutral zone.

Der blev ved mødet i Minsk taget afsæt i en plan, der blev aftalt samme sted i september, men som aldrig er blevet ført ud i livet.

Et af de store spørgsmål er, at oprørerne i det østlige Ukraine insisterer på at få deres egen republik, mens Ukraines proeuropæiske regering i Kijev ikke vil afgive land til oprørerne og ønsker at bevare nationen samlet.

Regelmæssige møder mellem parterne skal holdes for at sikre fredsplanens fortsatte implementering.

/ritzau/Reuters