FN's sydkoreanske topchef sætter kurs mod Nordkorea

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har angiveligt tilføjet et spektakulært punkt til sin rejsekalender.

Den sydkoreanske generalsekretær skal besøge Nordkorea på et indtil videre ukendt tidspunkt i denne uge ifølge en kilde i toppen af FN-systemet, som det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap har talt med.

Det vil være første gang, at Ban besøger Pyongyang, hovedstaden i det isolerede Nordkorea, i sin egenskab af generalsekretær for FN. Samtidig vil der være tale om det første besøg af en FN-generalsekretær i over 20 år.

Tidligere i år havde Ban også planer om at besøge Nordkorea, men i 11. time blev besøget aflyst, da Pyongyang trak hans rejsegodkendelse tilbage uden forklaring.

- Det er umuligt, at FN's generalsekretær ikke vil møde lederen af Nordkorea, en FN-medlemsstat, når han besøger landet, siger den unavngivne kilde til Yonhap om et eventuelt møde mellem Ban og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Yonhap skriver, at den planlagte rejse giver forhåbninger om, at Ban som mægler kan forbedre det anspændte forhold mellem Nord- og Sydkorea.

Nordkorea er et fattigt land, som lider yderligere under økonomiske sanktioner fra FN, EU og USA. Sanktionerne skyldes nordkoreanernes omstridte atomprogram.

I historien har FN's generalsekretær tre gange besøgt Nordkorea. Kurt Waldheim var en tur i landet i 1979 og igen i 1981, mens Boutros Boutros-Ghali var der i 1993, skriver Reuters.

Sydkoreas udenrigsministerium ønsker over for Reuters ikke at bekræfte, at Ban kommer til det lukkede land. Det samme gælder for en FN-talsmand.

/ritzau/

Dagens Gossip