FN's topchef vil have våbenembargo mod Sydsudan

Skrevet af admin

11/07/2016

Dagens topnyheder

Øjenvidner melder om tungt skyderi i Sydsudans hovedstad, Juba.

Det sker få timer efter, at præsident Salva Kiir har beordret sine soldater til at lade våbnene tie og kun besvare ilden, hvis de selv blev beskudt.

Kampene udkæmpes mellem styrker, der er loyale over for præsident Salva Kiir og andre, der støtter vicepræsident Riek Machar.

Kort efter de tunge skud havde lydt, fulgte Machar trop og opfordrede ligeledes til våbenhvile, siger han ifølge Reuters til en lokal radiostation.

Tidligere på dagen var kampvogne og helikoptere involveret i nye, voldsomme kampe i hovedstaden.

De seneste fire dages vold har skabt frygt for, at Sydsudan glider tilbage i en egentlig borgerkrig.

Det får mandag FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, til at opfordre Sikkerhedsrådet til at indføre sanktioner og våbenembargo mod Sydsudan.

Desuden bør FN-missionen i Sydsudan have forstærkning i form af kamphelikoptere, så FN kan beskytte civile, siger Ban:

- Når en regering ikke kan eller ikke vil beskytte sit folk, og når de stridende parter synes mere opsatte på at berige sig selv og tage magt på bekostning af befolkningen, har det internationale samfund en forpligtelse til at handle.

Præsident Salva Kiir har beordret våbenhvile med omgående virkning efter en ny dag med voldsomme kampe i Juba, oplyser hans informationsminister.

Den ensidige våbenhvile kommer efter, at hundredvis af mennesker er dræbt, og tusinder af indbyggere er sendt på flugt fra hovedstaden.

Meddelelsen giver håb om, at der kan komme en afslutning på de seneste dages kampe.

/ritzau/AFP