FNs våbeninspektører er tilbage i Syrien

Holdet ledes af den svenske våbenekspert Åke Sellström og rejste ind i Syrien onsdag formiddag dansk tid. Denne gang forventes de ifølge AFP at undersøge 13-14 tilfælde, hvor der angiveligt er blevet brugt kemiske våben under den to og et halvt år lange konflikt.

Tidligere på måneden udgav inspektørerne en rapport, som konkluderede, at den dødbringende nervegas sarin er blevet anvendt under et angreb på en række forstæder til Damaskus 21. august i år.

Men Sellström har samtidig slået fast, at den rapport kun er midlertidig, og at inspektørerne også er nødt til at undersøge de andre anklager om brugen af kemiske våben.

»Siden marts har der været andre beskyldninger rettet mod begge sider i konflikten,« sagde han tidligere på måneden til AFP.

Han gjorde det samtidig klart, at han og de øvrige våbeninspektører håber, at de kan præsentere en endelig rapport, som inkluderer en undersøgelse af alle anklager om brugen af kemiske våben i slutningen af oktober.

FNs inspektører har ikke mandat til at fastslå, hvem der har udført angrebene med de dødbringende våben, men den syriske opposition og lande som USA, Frankrig og Danmark, hævder, at der er de syriske regeringsstyrker, som står bag.

Det nægter regimet i Damaskus, som dog har tilsluttet sig en russisk-amerikansk nedrustningsaftale og derfor skal overlevere sit arsenal af kemiske våben til destruktion.

Dagens Gossip