FOA: Der venter os samme tur som lærerne

Det mener forbundsformand Dennis Kristensen, som derfor ikke vil bakke op om regeringens moderniseringsaftale for den offentlige sektor, der skal sikre mere effektivitet blandt de offentligt ansatte og finde besparelser for 12 milliarder kroner.

»Det skal ifølge regeringen ske ved et øget fokus på de ansattes arbejdstidsregler og arbejdsforhold. Da det kom midt i vores overenskomstforhandlinger, kunne vi godt se, at det var den melodi, lærerne også var udsat for. Altså at regeringen går ind og siger, at de gerne vil noget politisk,« siger Dennis Kristensen.

Han henviser til, at lærernes overenskomst, herunder arbejdstidsreglerne, blev ændret som led i folkeskolereformen.

»Det er det samme, der sker, når de går ind og siger, at de vil effektivisere for 12 milliarder, og en pæn del af det skal findes på de offentligt ansattes arbejdstidsregler. Det betyder, at vi ved kommende overenskomstforhandlinger kan forudse, at vi kommer til at stå i lærernes situation. Altså at regeringen har fjernet penge fra vores overenskomster, og at vores arbejdsgiver står med Corydon med køllen bag sig, klar til at give os de corydonske bøllebank, som lærerne fik,« siger Dennis Kristensen.

Han mener, at regeringen med den nye aftale kæder den bebudede tillidsreform sammen med besparelser. Regeringen har lanceret syv principper, der blandt andet skal sætte fokus på tillid, effektivisering, kvalitet og resultater i den offentlige sektor, men det kommer ikke til at få den store effekt, spår FOA-formanden.

»De syv principper, der er lavet nu, er søde, men det vil ikke betyde, at FOA-medlemmerne vil opleve en arbejdsdag, hvor de har mere plads til at levere den bedste velfærdsydelse. Det er et papir, som i mine øjne ikke kommer til at spille en synderlig rolle,« siger Dennis Kristensen.

Han mener, at regeringen bør se mod Københavns Kommune, der ifølge FOA-bossen har sikret bedre ledelse, mere effektivitet og større arbejdsglæde.

»Københavns Kommune har besluttet at tage fat om nældens rod og gøre op med den måde, vi hidtil har tænkt ledelse på i den offentlige sektor. Der kan vi se, at vi i ældreplejen er sluppet fra af den håndholdte computers registrering af, at klokken er 7.21, jeg går nu ind ad døren hos fru Jensen. Man har forkastet minuttyranniet og kontrolhelvedet,« siger FOA-formanden.

»Københavns Kommune er milevidt foran regeringen. Det vil vi gerne overbevise kommunerne om, for der ligger mere velfærd og arbejdsglæde,« siger han.

Dagens Gossip