FOA: Sundhedsloven er grotesk og bør ændres

Skrevet af admin

18/10/2015

Dagens topnyheder

Indenfor ældreplejen og sundhedsområdet er det et kæmpe problem, at personalet sommetider må gå fra borgere uden at give dem vigtig medicin, fordi borgeren modsætter sig.

Det mener Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i fagforbundet FOA, der forklarer, at hun "kender rigtig godt til problematikken" fra forbundets medlemmer.

- Det er helt grotesk, at vi må tvinge folk til at børste tænder, men ikke give den behandling, der kan redde deres liv. Det er den situation, sundhedspersonalet står i.

- Det er magtanvendelse at komme medicin ned i yoghurten eller ned under osten, så det må vores medlemmer ikke. Vi må finde ud af, hvordan vi ændrer loven, så den kommer til at ligne serviceloven mere, siger hun.

Meldingen kommer, efter både læger, patientforeninger og handicaporganisationer overfor Politiken bekræfter, at den nuværende sundhedslov koster liv.

Selv om serviceloven i særlige tilfælde tillader brug af magt, kan man nemlig ikke for eksempel bruge magt til at tage en blodprøve. Heller ikke når en værge eller forælder accepterer det.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) forklarer i et skriftlig svar til Politiken, at "det er planen, at der skal fremsættes et lovforslag, der kan skabe klarhed over reglerne".

Også Dansk Folkeparti bakker op om en lovændring, men begge partier peger på, at det gælder om at finde balancen mellem patientens ret til selvbestemmelse og hensynet til dem, der ikke selv kan vurdere behovet for behandling.

Derfor foreslår Dansk Folkeparti et behandlingstestamente, som man allerede nedfælder, inden man er for syg til selv at kunne bestemme. Men det er i sig selv ikke nok, vurderer Karen Stæhr.

- Det kan kun være et af midlerne, der er også brug for lovgivning. For vi ved jo, at det er noget, man ikke får skrevet ned, uanset hvor meget man taler om det, siger hun.

/ritzau/