Fodboldfans skal for retten efter EM-vold i Marseille

To britiske fodboldtilskuere skal i fængsel, efter at de var involveret i urolighederne i forbindelse med Englands kamp mod Rusland ved EM i Frankrig.

De to mænd blev mandag idømt henholdsvis tre og to måneder bag tremmer ved retten i Marseille. Begge bliver nægtet indrejse i Frankrig i de næste to år.

Den ene af de dømte - en 41-årig psykiatrisk sygeplejerske - erkendte at have smidt en ølflaske efter politiet i timerne efter kampen.

- Mit job er at hjælpe folk. Jeg gjorde noget dumt. Jeg ville imponere mine nye franske venner, sagde manden ifølge AFP.

I alt ti personer er for retten efter at have deltaget i de voldsomme optøjer, der betød, at 35 mennesker kom til skade, heraf tre alvorligt, og en engelsk fans tilstand er fortsat "kritisk, men stabil".

- De personer, der angreb ham, er endnu ikke blevet identificeret, siger Brice Robin, der er chefanklager i Marseille, ifølge AFP.

De hooligans, der er under anklage, kommer fra England, Frankrig og Østrig, mens ingen fra Rusland er på anklagebænken mandag.

Ifølge Brice Robin slap 150 russiske hooligans væk under urolighederne, så de dermed undgik at blive anholdt i første omgang.

Chefanklageren mener, at de russiske hooligans var trænet i at udøve vold og i at slippe væk i en fart.

- Der var 150 russiske fans, som i virkeligheden var hooligans.

- Disse mennesker var godt forberedt til meget hurtig og meget voldelig optræden. Det er ekstremt veltrænede mennesker, siger Brice Robin.

Han fortæller samtidig, at to russiske fodboldfans er blevet beordret til at forlade Frankrig.

De sidder dog ikke på anklagebænken mandag.

Efter kampen gik russiske fans til angreb på englændere, og det fik søndag den konsekvens, at Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) åbnede en disciplinærsag mod Det Russiske Fodboldforbund.

Uefa truede senere søndag både Rusland og England med strenge straffe, herunder en mulig udelukkelse fra EM, hvis voldelige episoder med fans fra de to lande gentager sig.

/ritzau/

Dagens Gossip