Fodlænker trækker kriminelle tilbage på skolebænken

Skrevet af admin

09/12/2015

Mest læste i dag

Der er god grund til at vælge at få en fodlænke om anklen i stedet for en tur i fængsel, hvis man som ung kriminel drømmer om at få en uddannelse.

Unge, der afsoner en dom derhjemme, gennemfører nemlig oftere en ungdomsuddannelse - sammenlignet med andre unge dømte.

Det viser en ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed og Aalborg Universitet, som peger på flere fordele ved at udstå en straf derhjemme.

- Man slipper for det stigma, der er forbundet med at sidde i fængsel, siger seniorforsker og projektchef Signe Hald Andersen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

- Samtidig undgår man den negative indflydelse, det kan medføre at sidde i fængsel med nogle, der kan inspirere til en fremtidig kriminel karriere.

- Endelig bevarer man tilknytningen til et positivt netværk, for eksempel en arbejdsgiver, gode venner eller familie, hvis man bliver uden for fængslet, siger hun.

Af dem, der har afsonet med en elektronisk fodlænke om benet, har 60 procent fået en uddannelse, tre år efter at de blev sluppet fri, viser analysen.

For unge dømte, der har afsonet i et fængsel, er tallet 42 procent.

Der er altså en forskel på 18 procentpoint mellem de to grupper, som omfatter unge fra 18 til 25 år, der har fået en fængselsdom på højst tre måneder.

- Man kan forvente en lav grad af uddannelse hos disse unge. Så 18 procentpoint er da en effekt, man ikke kan ignorere, siger Signe Hald Andersen fra Rockwool Fonden.

I 2006 blev loven ændret, så unge med en fængselsdom på højst tre måneder kunne få et tilbud om at afsone derhjemme med en elektronisk lænke om anklen.

Et af argumenterne dengang var netop, at fodlænkeordningen skulle være med til at få flere gennem en uddannelse.

I dag er ordningen rettet mod personer, der har fået en fængselsdom på op til seks måneder. Man skal opfylde en række betingelser, hvis man vil have en lænke om benet.

For eksempel skal man som udgangspunkt være i beskæftigelse eller under uddannelse, og man skal holde sig fra alkohol og stoffer.

Kriminalforsorgen afgør, om en dømt må udstå sin straf derhjemme.

/ritzau/