Fødevareforbund roser forslag om medarbejderindskud

Regeringens forslag om at lade ansatte investere en del af deres bruttoløn for at sikre arbejdspladser på sigt bliver godt modtaget i Fødevareforbundet NNF.

En del af forbundets medlemmer er Danish Crown-ansatte, som tidligere på året stemte nej til en lignende aftale på slagteriet. Men regeringens model adskiller sig på et meget væsentligt punkt fra den, der blev stemt om på Danish Crowns svineslagterier, lyder det.

- Den store forskel er, at medarbejderne nu vil kunne se frem til at få deres penge tilbage.

- Det var en stor del af årsagen til, at vores medlemmer stemte nej sidste gang. Det er der åbnet for her, og det er interessant, siger Ole Wehlast, forbundsformand i NNF.

Det vil ifølge formanden være helt afgørende for ansattes lyst til at investere lønkroner i deres virksomhed, at de kan få deres indskud tilbage.

Forslagets succes vil dog afhænge af, om virksomhederne samtidig giver de ansatte en form for sikkerhed, mener formanden.

- Nu må man jo samlet set vurdere rundt om på virksomhederne, om man vil lave sådan en model. Men man skal heller ikke undervurdere, at det her ikke bare er et spørgsmål om, at medarbejderne skal investere penge i deres virksomhed, siger Ole Wehlast.

- Det er også et spørgsmål om, hvilke garantier virksomheden til gengæld stiller om beskæftigelsen fremadrettet, siger han.

Regeringen lægger op til en treårig forsøgsordning med investeringsselskaber, hvor medarbejdere kan investere lønkroner i vækst og arbejdspladser.

Pengene går som investering eller lån til virksomheden, og efter en årrække kan de ansatte få pengene tilbage. Det skal ske, så udbetalingerne afspejler resultatet af investeringerne. Dermed kan de ansatte altså også få del i et eventuelt overskud.

Der betales ikke indkomstskat af penge til medarbejderinvesteringerne, men kun arbejdsmarkedsbidrag. Derimod beskattes alle udbetalinger som personlig indkomst

Regeringen lægger op til, at indskud kan udgøre op til 10 procent af lønindkomsten og maksimalt 25.000-35.000 kroner årligt for den enkelte medarbejder.

Generelt er NNF godt tilfreds med den samlede vækstplan for fødevarer, som indeholder flere tiltag, der minder om forbundets egne vækstforslag, lyder det fra formanden.

/ritzau/

Dagens Gossip