Fødevareminister: Der skal arbejdes med usunde danskere

Skrevet af admin

12/03/2015

Mest læste i dag

Vi er ikke så sunde, som vi ellers går og tror, og det skal blandt andet løses ved at snakke om vores spisevaner.

Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter en kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne generelt spiser sundere, men ikke sundt nok.

- Alt for mange er overvægtige og får livsstilssygdomme, og desværre ser vi også, at usund livsstil har social slagside, så der ligger stadig et stort arbejde og venter forude, siger ministeren i en e-mail til Ritzau.

I den nationale undersøgelse, der omfatter knap 4000 personer fra 2011-2013, fremgår det, at danskerne spiser flere grøntsager, som til gengæld er af den mindre kostfiberrige slags.

Derudover er de voksnes indtag af frugt faldet i samme periode.

På trods af knasterne mener Dan Jørgensen ikke, der er behov for løftede pegefingre. I stedet ser han hellere en bred debat om, hvad vi spiser, og hvordan vi får ændret fastgroede vaner.

- Det er gennem debatten, at vi for alvor får flyttet folk. Ud over debatten om Danmarks nationalret, har jeg nedsat en måltidstænketank, der skal komme med måltidsråd, der kan supplere kostrådene, siger Dan Jørgensen.

Ministeren nævner også, at der forleden blev underskrevet et charter med en række supermarkedskæder, der forpligter dem til at tilbyde flere sunde varer på hylderne.

- Derudover har vi mange projekter i gang, der har til formål at få mindre salt i færdigprodukter og give sunde muligheder, om du så indtager dit måltid i jobbets kantine, i idrætshallen eller på vej fra A til B, lyder det fra Dan Jørgensen.

Undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet viser også, at det gennemsnitlige indtag af fisk er steget, især i de voksnes kost, som indeholder omkring 14 gram mere fisk per dag. Men indtaget er stadig for lavt i forhold til de officielle kostråd.

/ritzau/