Fødevareminister: Markedskræfter skal hjælpe trængte landmænd

Europæiske landmænd er presset af de seneste års dramatisk faldende priser på svinekød og mælk.

Krisen er udløst af en global overproduktion af mælk og er blandt andet forværret af Ruslands sanktioner, der er et et modsvar til EU's sanktioner i Ukraine-konflikten. Men blandt medlemslandene er der fortsat stor uenighed om, hvordan krisen bedst håndteres.

Den danske miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), er dog efter et ministermøde i Luxembourg mere fortrøstningsfuld på de danske landmænds vegne.

- Jeg er betrygget ved, at det går vores vej. Vi venter på, at kommissæren kommer med et udspil, men kommissionen er selv klar over, at det at vende tilbage til mælkekvoter, som vi lige har forladt, ikke er hensigtsmæssigt.

- Det ønsker vi ikke. Vi ønsker at markedskræfterne skal drive det. At det er udbud og efterspørgsel og så lille som mulig indblanding i markedet, der styrer, siger Esben Lunde Larsen.

En lang række lande, blandt andet Frankrig og Belgien og lande i Øst- og Centraleuropa, ønsker statsstøtte eller at vendte tilbage til mælkekvoter.

Men Danmark har hele tiden stået fast på, at der ikke bør indføres statsstøtte til de økonomisk trængte landmænd, ligesom man ifølge den danske minister også skal holde sig langt væk fra at genindføre mælkekvoter.

Danmark valgte som det eneste EU-land i april at stemme nej til kommissionens forslag om at lade EUs medlemsstater støtte landmænd, som frivilligt drosler deres mælkeproduktion ned. Det kunne dog ikke blokere for kommissionens forslag.

- Danske landmænd producerer højkvalitetsprodukter, der kan klare sig i konkurrence. Men hvis lande rundt om i Europa begynder at give landbrugsstøtte eller særopkøbsordninger, får vi skævvredet muligheden for konkurrence, siger Esben Lunde Larsen.

- Og det er danske landmænd ikke tjent med, tilføjer han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip