Fødevareminister skyder regeringens klimaplan ned

Hun skriver i et svar til Folketingets Fødevareudvalg, at »hvis nogle af forslagene skal gennemføres, skal der først laves nye, mere omfattende beregninger af dem«.

»På baggrund af en ny rapport fra Københavns Universitet, der er på vej, kan man for eksempel konkludere, at flere af virkemidlerne er mange gange dyrere, end det fremgår af klimaplanen«, skriver fødevareministeren.

Det handler konkret om yderligere reduktion af landbrugets kvælstof på markerne, fortæller kontorchef i Fødevareministeriet Morten Ejrnæs.

Det virkemiddel koster på grund af nye, højere tal for protein i dansk korn ifølge den kommende rapport 500 millioner kroner årligt, hvor det i klimaplanen blev anført til 166 millioner kroner årligt.

Det det samme institut på Københavns Universitet, der står bag begge beregninger, men hverken instituttet eller Fødevareministeriet var tilstrækkelig opmærksomme på misforholdet.

Man har også bedt om nye beregninger af fremtidens kornpriser, og det kan få betydning for et af de virkemidler, som regeringen allerede har udvalgt til forhandlingerne om klimaplanen: udtagning af den dårlige, lavtliggende landbrugsjord, oplyser Morten Ejrnæs.

Staten risikerer her at skulle betale landmænd mere for at stoppe med at dyrke jorden.

Flere brancheforeninger vurderer også, at regeringens embedsmænd har regnet galt eller ligefrem glemt virkemidler, der ellers ville give meget klima for pengene.

Miljøminister Martin Lidegaard påpeger, at det »generelt selvfølgelig altid er sådan, at beregninger løbende skal tilpasses, efterhånden som vi får ny viden«.

»Og vi nævnte også specifikt i klimaplanen, at der var nogle nye beregninger af kvælstofreduktion på vej,« siger han til Politiken.

Klimaplanen og sidste års energiforlig skal sammen medføre CO2-reduktioner på i alt 40 procent i forhold til 1990.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip