Fødevareministeriet dropper giftlister for frugt og grønt

Det drejer sig om den »beskidte dusin-liste« over det frugt og grønt, man skal være forsigtig med, hvis man vil undgå rester efter sprøjtegifte i maden. Listen skulle desuden vise, hvilke former for frugt og grønt der er færrest sprøjtegiftrester i, skriver avisen.

I onsdags valgte ministeriet at droppe listerne, der er baseret på udregninger fra DTU og Fødevarestyrelsen, fordi listerne ifølge ministeriet er for svære at forstå og bruge for forbrugerne.

»Da vi kiggede materialet igennem onsdag formiddag, blev vi betænkelige. Vi syntes, at det var mere vildledning end vejledning,« siger kontorchef i Fødevareministeriet Lene Mølsted Jensen med henvisning til, at listerne for eksempel blander dansk og udenlandsk frugt sammen.

Det er ifølge ministeriet problematisk, da æblet for eksempel ligger helt i toppen over madvarer med flest pesticidrester, og da man betydeligt oftere finder rester i de udenlandske æbler end i de danske. For udenlandske æbler gælder det for 80 procent, mens det for danske æbler gælder for 46 procent, skriver Politiken.

Det ærgrer formand Per Kølster fra Økologisk Landsforening, at forbrugerne nu ikke får et værktøj til at vælge de værste varer fra:

»Der er en stor skepsis i befolkningen over for disse sprøjtemidler, og listerne kunne have været et værktøj til at træffe bedre og mere kvalificerede valg«.

I brancheorganisationen Dansk Gartneri er sekretariatschef Torben Lippert glad for, at listen er droppet:

»Hvis man havde tænkt sig at lægge danske og udenlandske produkter sammen på en liste, så var det en dårlig ide. Vi er glade for, at man ikke laver noget, der kunne virke vildledende«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip