Fødevarestyrelsen advarer mod hundegalskab fra udlandet

Fødevarestyrelsen advarer nu de danske forbrugere mod at importere hunde fra en række europæiske lande.

Det skriver de en pressemeddelelse torsdag.

Det kan nemlig få store konsekvenser, hvis man importerer gadehunde fra internater i lande med hyppige tilfælde af rabies, også kendt som hundegalskab.

- Rabies er et dødeligt virus for både hunde og mennesker, og den kan ikke behandles, hvis den ikke opdages hurtigt, siger dyrlæge og souschef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Sygdommen sætter sig på hjernen, men der kan gå flere måneder, før de første symptomer viser sig. Selvom hundene kan være vaccineret og har papirerne i orden, så virker vaccinen ikke, hvis hunden allerede er smittet.

Selvom man i Danmark skal helt tilbage til 1982 for at finde et tilfælde af rabies, opfordrer han til, at man retter sin kærlighed mod de danske internater, hvis man ønsker at give anbragte hunde en ny tilværelse.

- Det er en stor risiko, når man tager sådan nogle hunde ind, hvor man ikke kender oprindelsen. Vi vil gerne folk opmærksom på, hvad de gør og bede dem være opmærksomme på, at de ikke redder verden på denne måde, siger Stig Mellergard.

Af lande med udbredt rabies nævner Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside en række syd- og østeuropæiske lande, hvor det er særligt udbredt.

I en konkret sag fra Holland havde en familie importeret to fire måneder gamle hundehvalpe fra Bulgarien. Begge hvalpe fik konstateret rabies og måtte efterfølgende aflives, og alle der havde haft fysisk kontakt til hundene skulle undersøges.

Det er et signal om, at man skal være meget påpasselig, da det ofte får store konsekvenser at importere hunde, når man med ellers gode intentioner vil give udsatte hunde fra udlandet et nyt og bedre liv, mener Stig Mellergaard.

Kommunikationskonsulent i Dansk Kennelklub, Vibeke Knudsen, kalder det en misforstået godhed, når man importerer hunde fra udlandet.

- Ressourcerne ville blive givet meget bedre ud, hvis man støttede de lokale internater i stedet for, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip