Fødevarestyrelsen: Alle børn bør undgå riskiks

Grunden til advarslen er, at ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, der ved højt indtag kan være kræftfremkaldende på længere sigt.

»Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft. I forhold til små børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relative store indtag i forhold til kropsvægten,« skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Derfor har styrelsen valgt at komme med to nye anbefalinger omkring risprodukter:

- Variér grøden og sørg for at børnene ikke får risbaseret grød hver dag.

- Undgå risdrik og riskiks til børn.

Fødevarestyrelsen vælger dog også at berolige de forældre, der har anset blandt andet riskiks som en uskyldig snack til børnene. Et stort indtag vil ikke give kræft på kort sigt, men kan øge risikoen for at udvikle kræft på længere sigt.

»Udvikling af kræft er en meget langsom proces, derfor vil indtag af uorganisk arsen fra risbaserede produkter ikke øge risikoen for, at børn får kræft,« skriver styrelsen, der har iværksat en række nye analyser af uorganisk arsen i risprodukter som for eksempel risnudler og andre risbaserede produkter samt ris og riskiks. Analyserne forventes at være klar i juli.

Dagens Gossip