Fødselstallet i Frankrig er under to børn per kvinde

Skrevet af admin

14/01/2014

Dagens topnyheder

Fødselstallet i Frankrig er faldet til under to børn per kvinde, hvilket er det laveste niveau i et årti, viser ny data.

To børn per kvinde er en vigtig symbolsk tærskel, og faldet i fødselstallet er et tilbageslag for den franske økonomi.

Befolkningstallet i Frankrig nåede op på 66 millioner den 1. januar 2014, hvilket er en stigning på 0,4 procent i forhold til året før.

Den samlede fertilitet faldt til 1,99 børn per kvinde i 2013, mens den i 2012 var 2,01.

Et niveau på 2,1 børn per kvinde anses for at være nødvendigt for at opretholde en voksende befolkning - uden indvandring.

Frankrig er fortsat det andet mest fertile i land i EU efter Irland, som i 2011 havde et fødselstal på 2,05 per kvinde.

I modsætning til EU's økonomiske lokomotiv Tyskland, hvor økonomien er stærkt orienteret mod eksport, så har Frankrig længe lagt mest vægt på det indenlandske forbrug.

Både Italien og Tyskland, hvor fødselstallene var henholdsvis på 1,41 og 1,36 per kvinde i 2011, ser et faldende antal fødsler som et stort økonomisk problem, da en stadig mindre arbejdsstyrke skal forsørge et stigende antal borgere på overførselsindkomster.

Frankrig er i dag det næstmest befolkningsrige land i Europa efter Tyskland, som i 2012 havde omkring 82 millioner indbyggere.

I 2050 ventes Tysklands indbyggertal at være faldet til lidt over 70 millioner, hvilket vil være færre indbyggere, end Frankrig og Storbritannien vil have på det tidspunkt.

/ritzau/Reuters