Føj: Derfor skal du aldrig drikke direkte af dåsen

Skrevet af Kirstine Petersen

02/05/2016

Mest læste i dag

Du ville næppe slikke på et greb i bussen eller stikke hovedet i toiletkummen af frygt for de bakterier og andet snask, der befinder sig dér.

Men måske har du nærmest bedre af netop det, end at drikke af noget, der ellers fremstår helt harmløst; en sodavandsdåse. Det skriver mediet News, der har fået foretaget en række hygiejnetest af nogle produkter, de fleste mennesker er i kontakt med hyppigt. 

Resultaterne er foruroligende og viser, at eksempelvis salmonella og E-coli (læs: bæ-bakterier) stortrives på steder, vi sætter vores hænder - og sågar mund. 

Undersøgelsen viste, at ting, vi hyppigt rører, så som håndtag i busser eller tog, knappen til det grønne lys ved fodgængerfeltet, hævemaskiner, tastaturer og badeværelsesdøre er så beskidte, at området ville blive lukket ned med det samme, var det i et supermarked eller på et hospital. Visse steder var ti gange mere beskidte end det anbefalede (for hvornår noget er hygiejnisk forsvarligt).

Testene blev foretaget af firmaet EarthEcco, der arbejder med hygiejne og sanitet. Der blev målt en række aktive enzymer og organismer, som ikke måtte overstige værdien 30. En dåsesodavand ramte hele 1146 enheder, hvilket gør det til en sand bakteriesump.

- Det chokerede mig, at dåsesodavanden var mere beskidt end et toiletsæde. Jeg har jo nærmest bedre af at drikke direkte af toiletkummen end af en dåses kant, siger Jake Tyson, der er CEO for det firma, der foretog testene. Han sværger, at han fremover vil drikke af sugerør, hvis han får lyst til en sodavand.

Visse andre af stederne, der blev testet viste sig at mellem 135-300 enheder, hvilket er et tydeligt tegn på, at hygiejnen langt fra er i orden, og at det tilmed kan gøre dig alvorligt syg at røre ved eksempelvis et toiletsæde på et kontor (det slog i forsøget ud og ramte 984 enheder).

Det kræver dermed kun én person, der ikke vasker og tørrer sine hænder ordentligt, før du griber om det samme håndtag eller vandhanen, før du bliver smittet af personen, minder hygiejneeksperterne derfor om. 

Læs også: Der er en rigtig måde at vaske hænder på - og du gør det garanteret forkert

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: