Første brite er på vej mod rumstationen ISS

Astronauten Timothy Peake, der er den første brite om bord på Den Internationale Rumstation (ISS), blev tirsdag sendt ud i rummet fra Baikonur i Kasakhstan.

Den erfarne pilot er den ottende brite i rummet.

Han blev sendt op mod rumstationen i en Sojus-raket 310 ton sammen med den russiske rumveteran Jurij Malentjenko og amerikaneren Tim Kopra fra Nasa.

Trioen slutter sig til tre andre astronauter, som i forvejen er på ISS - Scott Kelly fra Nasa, USA og russerne Sergej Volkov og Mikhail Kornienko.

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, blev sendt op fra Baikonur-basen i Kasakhstan 2. september med Sergej Volkov som den russiske rumkaptajn.

Tre andre astronauter vendte tilbage til Jorden fredag.

ISS har været i omløb om Jorden siden 1998 med en hastighed på omkring 28.000 kilometer i timen.

Timothy Peake, der skal være væk på en mission, som varer 171 dage, har sagt, at han juleaften vil se ned på Jorden og tænke på sin familie, mens han selv indtager et julemåltid.

Den 43-årige brite siger, at han vil deltage i London maraton i rummet den 24. april på et løbebånd på ISS - omkring 400 kilometer over Jorden.

Rumsamarbejdet mellem Rusland og Vesten er et af de få områder, som ikke er blevet sat tilbage af krisen i Ukraine.

Det russiske rumprogram er kendt for blandt andet at være det første til at have en astronaut, Jurij Gagarin, i rummet i 1961.

Peakes deltagelse i missionen har vakt mange briters interesse for rumstationen, og den britiske regering har netop fremlagt en ny, ambitiøs plan for et fremtidigt rumprogram, som i 2030 vil nå op på 40 milliarder dollar (over 271 millioner kroner).

Tim Peake håber, at han kan komme til at se den seneste Star Wars film om bord på rumstationen.

På en pressekonference har han sagt, at han venter, at staben i rumfartscentret vil kunne downloade "Star Wars: The Force Awakens", så astronauterne ude i rummet kan se den.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip