Første dag med kropsskannere i Københavns Lufthavn

Den seneste tids debat om kropsvisitering i Københavns Lufthavn har fået lufthavnen til at fremrykke brugen af nye kropsskannere, som derfor tages i brug allerede mandag frem for i september.

Dermed springer lufthavnen en planlagt testperiode med kropsskannerne over, skriver branchemediet check-in.dk. Men den fremrykkede debut for kropsskannerne vil ikke betyde længere ventetider i sikkerhedskontrollen, forsikrer lufthavnens sikkerhedschef.

- Der er nogle procedurer, vi skal have helt på plads i de første uger, men passagererne kommer ikke til at vente længere, selvom skannerne tages i brug før tid, siger Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn, til check-in.dk.

- Skannerne er allerede i drift i lufthavnen og testes i blandt andet non-Schengen området og SAS' fast track. Så vi ved, hvordan de fungerer, og er inde i at betjene dem, når vi ruller det ud i hele sikkerhedskontrollen, siger han.

Fra mandag bliver der altså meget længere mellem de kropsvisiteringer, som har skabt debat, efter at flere kvinder er stået frem med beretninger om grænseoverskridende kropsvisiteringer i Københavns Lufthavn.

Lufthavnens sikkerhedspersonale vil fra mandag bede rejsende gå igennem en kropsskanner, hvis metaldetektoren bipper, når passageren går igennem. Det vil primært være personer i kørestol, der fortsat vil blive kropsvisiteret på traditionel vis.

Kropsskannerne undersøger passagererne visuelt ved at gennemstråle deres tøj.

Ifølge check-in.dk består kropsskanneren af stor skærm, som den rejsende stiller sig ved siden af. Her skal man løfte armene og dreje en omgang om sig selv.

Man skal derfor ikke ind i et lukket rum, og det er man glade for hos Københavns Lufthavn.

- Vi har testet flere modeller, men det var vigtigt for os, at du ikke oplever at blive lukket inde. Derved kan vi bibeholde den åbne dialog, vi har med de rejsende i vores sikkerhedskontrol, siger sikkerhedschefen.

Lufthavnen har overdraget 53 sager om kvinder, der har følt, at deres grænser blev overtrådt i forbindelse med kropsvisitering i lufthavnen, til politiet. Sagerne fordeler sig over en periode på fem år.

Kvinderne er stået frem på opfordring af lufthavnen, som blandt andet reagerede på et debatindlæg i Politiken af en kvindelig journalist, som følte sig krænket i sikkerhedskontrollen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip