Første danske astronaut klar til rummission

Andreas Mogensen kommer af sted tidligere, end han selv havde forventet.

»Min debut i rummet er ikke lige om hjørnet, men jeg håber at komme derop mellem 2016 og 2019 - højst sandsynligt med en seks måneders mission ombord på ISS,« sagde han til TV 2 sidste år.

Andreas Mogensen er 36 år. Han færdiggjorde sin uddannelse som astronaut i 2009, hvor han ifølge TV 2 blev udvalgt blandt cirka 8.000 ansøgere, som en af seks astronaut-aspiranter i ESA, det europæiske rumagentur, og blev dermed den første danske astronaut.

Andreas Mogensen er uddannet civilingeniør i London og har efterfølgende taget en ph.d. i rumfart ved universitetet i Austin, Texas, for at blive klædt på til ESA-programmet.

»Personligt mener jeg, at rumfarten handler om vores fælles fremtid som mennesker. Hvordan opfatter vi os selv om 500 år. Det kan godt være, at det at rejse til månen virker banalt set i forhold til det ufatteligt store verdensrum, men det, vi laver i dag, er de første små skridt på vejen. Og man skal lære at kravle, før man kan gå,« sagde Andreas Mogensen til videnskab.dk i 2010.

Andreas Mogensen har tidligere været ansat som ingeniør hos HE Space Operations og har arbejdet som entreprenør for EADS Astrium i Tyskland. Inden han begyndte at læse i Austin, arbejdede han hos Vestas Wind Systems i Danmark.

Rummissionen præsenteres onsdag ved et pressemøde på Tycho Brahe Planetarium i København, hvor Andreas Mogensen, uddannelsesminister Morten Østergaard (R) og direktøren for ESAs bemandede rumprogram, tidligere astronaut Thomas Reiter, deltager.

Dagens Gossip