For første gang: EU-borgere kræver ny lov

Skrevet af admin

17/02/2014

Mest læste i dag

EU-lovgivning bør kræve, at regeringerne sikrer og giver alle borgere adgang til tilstrækkeligt med rent drikkevand og sanitet.

Sådan lyder kravet fra det allerførste europæiske borgerinitiativ, Right2Water, som har indsamlet 1,68 millioner underskrifter fra mindst syv EU-lande og derfor er kvalificeret til at fremlægge det for EU's institutioner i Bruxelles.

- Jeg er meget glad og stolt over at være her i dag for at præsentere - ikke kun vores initiativ - men også vores krav, siger repræsentanten for Right2Water, franske Anne-Marie Perret, mandag i Bruxelles.

- Vi vil nu se, hvordan vi kan gøre disse krav om rent vand til en menneskeret og ikke bare en vare, siger hun, efter at hun mandag har overdraget de mange underskrifter til kommissæren for interinstitutionelle relationer og administration, Maros Sefcovic.

- I dag er en meget vigtig dag for græsrodsdemokratiet, siger Maros Sefcovic.

- Næsten 1,7 millioner borgere i unionen fortæller os, hvad de ønsker, vi skal gøre. Det her er et godt eksempel på, at hvis noget ligger tæt på borgernes hjerte, så er de aktive og engagerede, siger han.

Det europæiske borgerinitiativ blev indført med Lissabontraktaten i 2009, og i april 2012 blev det administrativt muligt at få et initiativ igennem systemet.

Borgerinitiativet skal give almindelige mennesker i EU mulighed for at have indflydelse på, hvad der lovgives om i Bruxelles. Right2Water har fra april 2012 til september 2013 indsamlet 1,68 millioner underskrifter fra 13 EU-lande.

- Det har ikke været nogen nem rejse hertil, men i det mindste meget stimulerende, siger Anne-Marie Perret.

Right2Water ønsker et direktiv, som siger, at alle EU-borgere skal have lige adgang til rent drikkevand.

EU-Kommissionen skal stoppe med at forsøge at liberalisere vandforsyning og sanitet, for så risikerer man, at de, som kan betale mere, får bedre forsyningsmuligheder, skriver Right2Water på sin hjemmeside.

Den 20. marts skal kommissionen fremlægge, hvordan den vil gå videre med initiativet. Kommissionen er ikke forpligtet til faktisk at stille et lovforslag.

Initiativet skal til høring i EU-Parlamentet mandag eftermiddag.

/ritzau/