Første nye SAAB-bil ruller af samlebåndet

SAAB kollapsede efter utallige forsøg på at redde bilfabrikken. En række forsøg på at genskabe SAAB endte i fiasko - blandt andet fordi den amerikanske bilgigant General Motors nægtede at lade vigtig bilteknologi, som den har ejerskabet til, indgå i handler.

I sidste ende blev det virksomheden Nevs, National Electric Vehicle Sweden, der købte SAAB. Ideen er at bruge SAAB-platformen til at få en elbil på markedet - blandt andet i Kina. Elbil-drømmen ligger dog stadig et stykke ude i fremtiden. Indledende vil Nevs producere biler med traditionelle forbrændingsmotorer, der er baseret på SAAB 9-3-platformen, før den går over til elbil-produktion.

Bilen, der blev produceret onsdag, var blot et prøveeksemplar. Der var end ikke motor i bilen. Ikke desto mindre ser Nevs-ledelsen på milepælen med stolthed. Nu har den vist, at man kan samle et køretøj på den gamle SAAB-fabrik i Trollhättan.

»Jeg er glad for, at vi i dag har samlet vores første bil - dette for at kontrollere hele produktionsprocessen her i Trollhättan,« konstitueret topchef i Nevs, Mattias Bergman, i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Før vi kan starte produktionen af SAAB-biler, må vi få tilendebragt nogle aftaler med vores leverandører. Men nu ved vi, at fabrikken er klar til produktion.«

Nevs-ledelsen har tidligere udmeldt, at den forventer at den endelige produktion af biler kan komme i gang omkring årsskiftet.

Dagens Gossip