Første prognose: Blå blok skal bruge et mandat fra nord

En halv time efter valgstederne er lukket, er de første stemmer optalt og klar til at bidrage til den første prognose.

Den viser fortsat tæt løb med 51,4 procent af stemmerne til blå blok og 48,5 procent til rød.

Omsat til mandater vil det betyde 89 til blå og 86 til rød. Således ser regeringsdannelsen ud til at afhænge af de fire mandater, som skal fordeles på Færøerne og Grønland.

Her har rød blok i den forgangne valgperiode haft støtte fra tre mandater, mens blå blok har haft støtte fra et enkelt.

Det er imidlertid kun 0,2 procent af stemmerne, der er talt op, og en stor del af prognosen er således den valgstedsmåling, som DR har fået foretaget i løbet af dagen.

Kigger man på partierne står Socialdemokraterne til en fremgang på 1,4 procentpoint til 26,2 procent af stemmerne og vil dermed tilbageerobre rollen som folketingets største parti.

Den titel har i den forgangne valgperiode tilhørt Venstre, som står til at gå 6,2 procentpoint tilbage til 20,5 procent af stemmerne.

Den store højdespringer ser som ventet til at blive Dansk Folkeparti, der ligger til en fremgang på 6,6 procentpoint til 18,9.

Også Alternativet ligner en succeshistorie ved debutvalget med en tilslutning på 4,9 procent. Dermed er partiet indtil videre en anelse større end både De Radikale og SF som med 4,8 og 4,7 procent af stemmerne begge står til markant tilbagegang.

I blå blok er Liberal Alliance på vej til at blive Folketingets fjerde største parti med 8,1 procent - en fremgang på 3,1 procentpoint - mens Konservative står til en ny valgnedtur med bare 3,2 procent af stemmerne.

Enhedslisten ligger til en fremgang på 1,1 procentpoint til 7,8 procent, mens Kristendemokraterne med 1,0 procent af stemmerne kun er halvvejs mod de 2,0 procent, som sikrer dem plads i Folketinget.

Partiet kan dog også komme ind ved at vinde et kredsmandat.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip