Første syriske oprører fra USA-støttet styrke er dræbt

Flere medlemmer af en ny, syrisk oprørsstyrke, som er trænet og uddannet af det amerikanske militær, er blevet bortført, og mindst en meldes dræbt.

Overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder siger, at jihadister fra gruppen al-Nusra Fronten, der er tæt på al-Qaeda, har taget mindst fem fra den amerikansk støttede gruppe til fange.

Mindst otte andre blev taget til fange i sidste uge af jihadisterne ifølge observatoriet.

Amerikanske embedsmænd, der ønsker at være anonyme, havde forinden meddelt, at en syrisk oprører fra gruppen menes at være blevet dræbt fredag. Oplysningerne er ikke endeligt bekræftet.

Fredagens kampe mellem den nye styrke og al-Nusra Fronten udløste det første amerikanske luftangreb, som havde til formål at beskytte den nye oprørsstyrke.

Ifølge de første meldinger om angrebet hed det, at al-Nusra Fronten trængte de amerikansk støttede oprørere tilbage - uden at der var meldinger om dræbte eller sårede.

Hvis det amerikanske militær vil forsvare de amerikansk trænede oprørere, kan det blive en stadig større opgave for USA. De amerikanske luftangreb i Syrien har hidtil været rettet mod Islamisk Stat.

Embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium har understreget, at de syriske oprørere om nødvendigt vil blive beskyttet ved amerikanske luftangreb - også selv om fjenden er regeringsstyrker fra regimet omkring præsident Bashar al-Assad.

Avisen The New York Times skrev i sidste uge, at 54 personer i Syrien har gennemført det amerikanske træningsprogram, som blev lanceret i maj med henblik på at uddanne op til 5400 syriske oprørere årligt.

Men det har været svært for amerikanerne at finde egnede kandidater til uddannelserne, og en del er droppet ud.

De amerikansk støttede oprørere i den såkaldte Division 30 får bred støtte fra USA - blandt andet "defensiv beskydning", men der ikke oplyst enkeltheder, hvordan og hvornår det vil finde sted.

Talsmænd for den amerikanske regering pointerer, at det syriske Assad-regime hidtil har undladt at komme på tværs af den indsats i Syrien.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip