Førsteudgave af Hobbitten sælges for en million kroner

Skrevet af admin

04/06/2015

Mest læste i dag

En førsteudgave af det populære eventyr Hobbitten er torsdag blevet solgt for 137.000 pund (omkring 1,3 millioner kroner) af auktionshuset Sotheby's i England.

Bogen var ledsaget af en håndskrevet seddel skrevet på elversprog af forfatteren J.R.R. Tolkien.

Bogen var en gave fra forfatteren, og den er dedikeret til Katherine "Kitty" Kilbride, en af hans første studerende på Leeds universitet i 1920'erne.

Elversprog er opfundet af Tolkien, og på sedlen vedlagt bogen var linjer fra "The Lost Road", der er en fortælling om tidsrejser, som aldrig blev færdiggjort af Tolkien.

Bogen er dateret 1937, og prisen, den blev solgt for, slår prisen, fra da den blev solgt i 2008, hvor den gik for 50.000 pund.

Kilbride var invalid, og Tolkien sendte hende breve og kort gennem hele sit liv, foruden at forsyne hende med udgaver af sine bøger, når de blev færdiggjort.

Takkebrevet fra Kilbride findes på Oxfords bibliotek.

- Sikke sjovt du må have haft det med at tegne kortene, skriver hun.

Den populære bog introducerede karakteren Bilbo Sækker og er blevet filmatiseret af instruktør Peter Jackson.

Forud for filmatiseringen var Ringenes Herre - hvis handling egentlig udspiller sig efter Hobbitten - blevet til en stor succesfuld på det hvide lærred.

Den tredje og seneste Hobbitten-film blev udgivet i slutningen af sidste år og var den sidste af de seks filmatiseringer, som bygger på Tolkiens univers.

/ritzau/AFP