Fogh bakker op om Obamas trussel til Afghanistan

Skrevet af admin

26/02/2014

Dagens topnyheder

Nato planlægger efter alle eventualiteter i Afghanistan, siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som reaktion på den amerikanske præsidents trussel tirsdag om en fuld tilbagetrækning ved årets udgang.

- Vi er alle bekendt med fakta. Hvis den bilaterale sikkerhedsaftale mellem USA og Afghanistan ikke bliver skrevet under, så kommer der heller ikke nogen Nato-aftale om styrkernes status med Afghanistan.

- Og hvis der ikke er nogen aftale, så er der ikke nogen Nato-tropper i Afghanistan, siger Fogh ved ankomsten til to dages forsvarsministermøde i Bruxelles.

Også den danske forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), bakker op om Obamas trussel.

- Det er godt, at USA's præsident lægger pres på Afghanistan for at understrege alvoren i situationen.

- Der er ingen tvivl om, at bolden ligger hos den afghanske præsident og den afghanske regering (...), at det er alvor, og at man i Afghanistan nu skal træffe vigtige beslutninger.

- Det bedste ville være, hvis præsident Karzai underskriver aftalen. Men hvis ikke det kan lade sig gøre, så er der jo præsidentvalg i Afghanistan 5. april, siger Wammen i Bruxelles.

Dermed slutter den danske minister sig også til meldingerne fra Obama og Fogh, der flytter fokus fra Afghanistans nuværende præsident, Hamid Karzai, til hans efterfølger, som skal vælges i formentlig to valgrunder, der begynder 5. april.

- Det ser ud til, at præsident Karzai ikke er klar til at skrive under på en sikkerhedsaftale.

- Vi er klar til at gå i dialog med en ny præsident efter præsidentvalget, og vi har med i vores planlægning, at vores foretrukne udkomme er at blive der med en træningsmission.

- Men det er klart, at hvis vi i sidste ende ikke har de juridiske rammer på plads, så vil vi være nødt til at trække alt ud ved årets udgang, siger Fogh.

Nato besluttede forrige år, at kampmissionen Isaf ved årsskiftet 2014-15 skal erstattes med en langt mindre operation, der skal træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker.

Den nye mission ventes at blive på mellem 8000 og 12.000 mand, men den formelle operationsplan kan først komme på plads, når først USA og siden Nato har aftalt de juridiske rammer med Afghanistans regering.

/ritzau/