Fogh beskylder Assad for angreb med kemiske våben

»Jeg er blevet præsenteret for konkret information, og uden at gå i detaljer kan jeg fortælle, at jeg personligt er overbevist om, at ikke alene er det et kemisk angreb, der har fundet sted - jeg er også overbevist om, at det syriske regime er ansvarligt,« siger Fogh under et pressemøde i Bruxelles.

Den tidligere danske statsminister gør det samtidig klart, at skrider verdenssamfundet ikke ind over for Syriens præsident, Bashar al-Assad, så sender man et uhyre uheldigt signal til andre despoter verden over.

»Vi mener ikke, at man kan ignorere disse uhyrlige angreb, der har kostet hundredvis af mænd, kvinder og børn livet. Jeg mener, at der er en aftale om, at vi har brug for en håndfast international respons for at undgå, at kemiske angreb kan forekomme i fremtiden. Det vil, som jeg ser det, sende et farligt signal til diktatorer over hele verden, hvis vi bare lader stå til og ikke reagerer,« siger Fogh ifølge Reuters.

Selv om en række af verdens ledere har gjort det klart, at de mener, at der bør indledes et militært angreb mod Assad, så tøver verdenssamfundet i øjeblikket. I sidste uge vendte et flertal i det britiske parlament tommelfingeren nedad, da de folkevalgte skulle stemme om britisk deltagelse i en militæraktion.

Siden er den amerikanske præsident, Barack Obama, blevet beskyldt for at skyde problemstillingen til hjørne, fordi han har besluttet, at Kongressen skal stemme om en amerikansk militæraktion i Syrien. Og senest er Frankrigs præsident, Francois Hollande, kommet under pres for også at gennemføre en afstemning i landets parlament om fransk bistand til en Syrien-aktion.

Mens verdenslederne tøver, arbejder FNs våbeninspektører på en rapport, der skal fastslå, om der er blevet brugt kemiske våben i Syrien.

Foreløbig beskylder det syriske regime og landets oprørere gensidigt hinanden for at stå bag et angreb med nervegas i en række forstæder til Damaskus 21. august. Her blev op mod 1.300 personer dræbt, og FNs inspektører har siden indsamlet prøver fra de områder, der skulle være blevet ramt.

FNs generalsekretær oplyste fredag i sidste uge, at det vil tage op til to uger, før resultaterne af undersøgelserne foreligger.

Dagens Gossip