Fogh Rasmussen kritiserer russisk pres på Ukraine

Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, kritiserer Rusland for at presse Ukraine til ikke at underskrive en frihandels- og associeringsaftale med EU, hvilket har kastet Ukraine ud i dyb krise.

- En associeringsaftale med Ukraine ville have været en vigtig styrkelse af den euroatlantiske sikkerhed. Jeg beklager meget dybt, at det ikke kunne gennemføres, siger Natos generalsekretær til den franske avis Le Figaro. Han tilføjer:

- Grunden til det er velkendt: Det skyldes det pres, som Rusland lægger på Kijev.

Ukraine har været rystet af demonstrationer, siden præsident Viktor Janukovitj foretog en kovending i forholdet til EU.

Den tidligere ukrainske præsident Leonid Kravtsjuk advarede i en tale i parlamentet onsdag om, at Ukraine er på randen af en borgerkrig.

Fogh Rasmussen fordømmer også den politiske vold mod demonstranter og appellerer til de ukrainske ledere om stå fast på landets uafhængighed. Han opfordrer dem til at styrke båndene til Nato og EU.

- På nogle områder er samarbejdet mellem Nato og Rusland forbedret, siger Fogh Rasmussen til den franske avis, men han kritiserer Ruslands rolle i Østeuropa.

- Vi er virkeligt uenige, og vi har reelle interessekonflikter. Det er åbenlyst, at Ruslands holdning er klart fjendtlig over for Nato-alliancens åbning mod øst, tilføjer han.

Ukraines opposition presser på for at få flere indrømmelser fra præsidenten - blandt andet amnesti til at fængsle aktivister, efter at den fået udvirket, at premierministeren og hele hans regering er trådt tilbage.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ventes at drøfte krisen under et besøg i Kijev onsdag, men det sker efter advarsler til Vesten fra den russiske præsident, Vladimir Putin, om ikke-indblanding i Ukraines interne anliggender.

USA følger også udviklingen nøje. Vicepræsident Joe Biden har talt i telefon med Janukovitj, mens præsident Barack Obama udtrykte støtte til demonstranterne i sin årlige State of the Union-tale natten til onsdag dansk tid.

Snesevis af aktivister er blevet anholdt, siden uroligheder brød ud den 19. februar, hvor tre demonstranter blev skudt og dræbt.

Ukraines parlament ophævede tirsdag en række omstridte love, der skulle sætte en stopper for regeringsfjendtlige demonstrationer.

Afstemningen om den stærkt omstridte lovpakke, der er voldsomt kritiseret af EU og USA, fandt sted umiddelbart efter, at den ukrainske premierminister, Mykola Asarov, trådte tilbage for understrege regeringens vilje til dialog.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip