Fogh: Rusland truer freden i Europa

Skrevet af admin

02/03/2014

Dagens topnyheder

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger i en kort erklæring på vej ind til et hasteindkaldt møde mellem Nato-landenes ambassadører i Bruxelles, at Ruslands handlinger over for Ukraine er i strid med folkeretten.

- Jeg har indkaldt Det Nordatlantiske Råd på grund af Ruslands militære aktiviteter i Ukraine. Og på grund af præsident Putins (Ruslands præsident, red.) trusler mod en suveræn nation.

- Hvad Rusland gør nu i Ukraine er i strid med principperne i De Forenede Nationers Charter. Det er en trussel mod fred og sikkerhed i Europa. Rusland må stoppe sine militære aktiviteter og sine trusler, siger Fogh.

Generalsekretæren siger, at ambassadørerne på søndagens møde vil diskutere de seneste hændelsers følger for europæisk fred og sikkerhed samt for Natos forhold til Rusland.

Ukraine er ikke medlem af Nato, men den tidligere sovjetrepublik har siden 1997 haft en formel partnerskabsaftale med den vestlige forsvarsalliance.

Partnerskabet betyder blandt andet, at Nato bakker op om Ukraines suverænitet og territoriale integritet.

Men det giver ikke Ukraine adgang til egentlig militær støtte fra Nato på samme måde som de 28 Nato-lande har lovet at forsvare hinanden, hvis de bliver angrebet.

Ukraines udenrigsminister sendte lørdag aften en forespørgsel til Nato, der ifølge nyhedsbureauet Reuters bliver bedt om at "se på alle muligheder for at beskytte Ukraines territoriale integritet og suverænitet, det ukrainske folk og atomanlæg på ukrainsk jord".

Umiddelbart efter mødet blandt de 28 Nato-landes faste ambassadører i Bruxelles holder ambassadørerne søndag eftermiddag også møde med den ukrainske ambassadør. Der er ifølge Ritzaus oplysninger også overvejelser om et aftenmøde med den russiske ambassadør.

/ritzau/