Fogh står til en kort forlængelse som Nato-chef

Natos næste topmøde skal holdes i Wales i begyndelsen af september til næste år.

Det oplyser den transatlantiske forsvarsalliance i en pressemeddelelse.

Topmødedatoen 4. til 5. september betyder formentlig, at forsvarsalliancens danske chef, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, får yderligere en kort forlængelse i jobbet.

Foghs mandat løber i øjeblikket til udgangen af juli 2014, efter at han sidste år fik sin periode forlænget med et år.

Ritzau erfarer, at der allerede har været konsultationer mellem Natos 28 medlemslande, og at den formelle beslutning om en forlængelse af Fogh ventes truffet "i den nærmeste fremtid" - formentlig allerede i løbet af de kommende uger.

Rent praktisk foregår en forlængelse af generalsekretærens mandat ved, at den af de 28 Natolandes ambassadører, der har siddet i jobbet længst tid, indkalder de øvrige ambassadører til et uformelt møde.

Det er i øjeblikket den albanske ambassadør Artur Kuko, der er ældst i korpset, og som dermed leder det særlige møde, der er kendt som "dean's coffee".

Hvis ambassadørerne - med opbakning fra deres hjemlige regeringer - er enige, holder de et formelt møde i Det Nordatlantiske Råd, hvor generalsekretæren også selv er med.

Det har voldt en del kvaler at finde først en vært og siden en dato for det næste Nato-topmøde, som længe var forventet allerede i år.

Men der har hele tiden været en klar forventning om, at det bliver Fogh, der leder mødet.

Det er endnu ikke afgjort, hvem der skal efterfølge Anders Fogh Rasmussen som forsvarsalliancens leder.

Den tidligere italienske udenrigsminister Franco Frattini har som den eneste åbent meldt sig som kandidat. Men det er langtfra givet, at det bliver ham.

Udnævnelsen af en ny Nato-chef ventes i nogen grad at skulle koordineres med den store chefudskiftning, der også skal foregå næste efterår i EU, hvor topposterne som kommissionsformand, EU-præsident og udenrigschef skal besættes.

Nato-topmødet ventes at fokusere på en status over kampmissionen Isaf i Afghanistan og på at udstikke kursen for en mindre trænings- og rådgivningsmission, der tager over ved udgangen af 2014.

Fogh lægger i en kort skriftlig udtalelse også vægt på, at topmødet skal bruges til at se mere generelt på Natos fremtid.

- Vi vil tage yderligere skridt for at modernisere vores alliance, så den forbliver stærk, fleksibel og klar til at møde enhver sikkerhedsudfordring, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip