Fokus på jernbane-sikkerhed efter terrorafsløring

»Transport på landjorden er blevet terroristernes foretrukne jagtmarker,« siger Brian Michael Jenkins, ekspert i sikkerhedspolitik ved Californiens San Jose State University, til Reuters.

30-årige Chiheb Esseghaier og 35-årige Raed Jaser blev anholdt mandag og nægtede begge alle anklager under det første retsmøde tirsdag. AFP skriver, at de ifølge deres advokater er »chokerede« over, at det canadiske politi mistænker dem for at have »modtaget støtte fra folk i Iran med relationer til terrorgruppen al-Qaeda«.

Politiet oplyser, at mændene er blevet overvåget siden august sidste år, og i perioden skulle de have holdt usædvanligt meget øje med togtrafikken, lyder det.

Sikkerhedsekspert Brian Michael Jenkins pointerer ifølge Reuters, at terrorister verden over ofte har angrebet jernbanestrækninger, og at man i højere grad bør rette fokus på sikkerheden på landjorden, end det har været tilfældet siden terrorangrebet mod World Trade Center i 2001. Sikkerheden er siden primært blevet skærpet i forbindelse med flytrafikken, selv om langt flere personer verden over er blevet dræbt på grund af terror mod jernbanestrækninger.

Han henviser til, at der siden 2001 har været 75 angreb på flytrafik verden over med 157 dræbte til følge, mens der i samme periode har været cirka 1.800 angreb på transport på landjorden, hvor næsten 4.000 mennesker er blevet dræbt. Heriblandt terrorangrebet på en togstation i Madrid i 2004 og ved angrebet i Mumbai i 2006, der hver især dræbte omkring 200 mennesker samt bomberne i London i 2005, der krævede 52 menneskeliv.

Steve Kulm, talsmand for selskabet Amtrak, som står bag togstrækningen mellem New York og Toronto, har i forbindelse med sagen gjort det klart, at tog repræsenterer en helt særlig sikkerhedsrisiko. Ifølge Steve Kulm har Amtrak længe været opmærksom på sikkerhedsrisikoen ved jernbanedrift, men de lange jernbanestrækninger er en svær størrelse, da man skal koordinere sikkerheden med de lokale politikredse i landet.

»Det er ingen overraskelse og ingen hemmelighed, at terrorister har fokus på togtransport. Derfor har vi også sat mange synlige og usynlige tiltag i værk, og dem skal vi løbende forbedre,« siger han til Reuters.

Dagens Gossip