Fokus retter sig mod nabo i San Bernardino-massakre

Enrique Marquez.

Det navn bliver mere og mere interessant for efterforskerne i forbindelse med sidste uges massakre i den amerikanske by San Bernardino, hvor 14 personer mistede livet, og 21 blev såret.

De to formodede gerningsmænd - Syed Farook og hans hustru, Tashfeen Malik - blev begge dræbt i skudveksling med politiet.

Ifølge to højtstående embedsmænd, som The New York Times har talt med, forsynede Enrique Marquez dem med to rifler, der blev brugt under angrebet. Marquez var nabo til parret.

Han påstår, at han ikke havde kendskab til et forestående angreb.

Til gengæld skulle naboen have talt åbent med ordensmagten om Farook, som han angiveligt planlagde et angreb med tilbage i 2012. Det blev ikke til noget. Ifølge CNN's kilder fordi de blev skræmt af politiets antiterroraktioner i nabolaget.

The New York Times skriver, at Marquez nu har indskrevet sig selv på et sted for psykisk syge. De føderale myndigheder arbejder fortsat på at vurdere hans troværdighed og bekræfte de oplysninger, han er kommet med.

Myndighederne i USA efterforsker angrebet i San Bernardino som en terrorhændelse, og FBI-chef James Comey oplyser, at Farook og Malik formentlig var blevet radikaliseret for et par år siden og uafhængigt af hinanden.

- De var faktisk radikaliserede, før de begyndte at date hinanden på nettet og så tidligt som i slutningen af 2013, for de talte med hinanden om jihad og martyrium, før de blev forlovet, siger Comey ved en høring i Senatet onsdag.

Malik flyttede til USA i juli 2014 og blev gift med Farook en måned senere i Saudi-Arabien.

Hvis de to blev radikaliseret i 2013, tyder det på, at det ikke nødvendigvis var den militante gruppe Islamisk Stat, der inspirerede dem til at dyrke en ekstrem form for islam. Gruppen blev først for alvor kendt for sine bestialske metoder i 2014.

/ritzau/

Dagens Gossip