Folkeafstemning ligner gyser: Dødt løb mellem ja og nej

Det bliver tæt, meget tæt, løb om et ja eller nej til at erstatte EU-retsforbeholdet med en tilvalgsordning, når danskerne skal til folkeafstemning 3. december.

En ny måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser, at 34,8 procent vil stemme ja, 32,1 procent vil stemme nej, mens 33,1 procent svarer "ved ikke".

Den statistiske usikkerhed er på knap tre procentpoint, og dermed kan man ikke sige noget entydigt om udviklingen siden en tilsvarende måling for en uge siden, der viste 33,0 procent til ja, 30,5 procent til nej og 36,5 procent "ved ikke".

Men hvis man spoler lidt længere tilbage i tiden, tegner der sig et billede af, at ja-siden har vundet frem over de seneste uger, mens andelen af tvivlere er faldet, og nej-siden har ligget nogenlunde konstant.

For to uger siden var der således kun 26,1 procent, der svarede, at de ville stemme ja, mens 42,3 procent svarede "ved ikke."

Det samme billede tegnede sig i en måling, Voxmeter foretog for Ritzau tilbage i september.

Spørgsmålet, som svarpersonerne er blevet stillet i samtlige Voxmeter-målinger, lyder:

- Danskerne skal snart stemme om, hvorvidt man skal omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Man stemmer ja, hvis man ønsker en tilvalgsordning og nej, hvis man ønsker at bevare retsforbeholdet. Vil du stemme ja eller nej ved afstemningen?

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, der anbefaler et nej ved afstemningen, mener, at målingen viser, at der er noget at knokle for.

- Der er en bunden opgave for alle partier om at kaste os ind i debatten, så de, der er i tvivl, når at danne sig en mening, siger hun.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, glæder sig over, at andelen af tvivlere ser ud til at blive mindre.

- Lur mig, om ikke det kommer til at være meget lige, siger han.

Han forsikrer samtidig, at regeringen vil respektere, hvis et flertal af vælgerne stemmer nej, selvom grundloven faktisk kræver, at en tredjedel af samtlige stemmeberettigede skal stemme nej for at forkaste den tilvalgsordning, et flertal i Folketinget ønsker.

- Vi vil respektere vælgernes afgørelse. Det er udfaldet og ikke antallet, der er afgørende. Det er et klokkeklart løfte, siger Ellemann-Jensen.

Samtidig har Voxmeter spurgt vælgerne, om de tror, at Danmark vil kunne fortsætte i Europol-samarbejdet, hvis retsforbeholdet bliver opretholdt.

Her svarer 52,1 procent ja - altså at de tror, at Danmark vil kunne fortsætte i det europæiske politisamarbejde. 19,2 procent tror, det ikke vil kunne lade sig gøre, mens 28,6 procent svarer "ved ikke".

Da Voxmeter stillede det spørgsmål for første gang tilbage i september, svarede 46,4 procent, at de troede, Danmark ville kunne blive i Europol ved et nej.

/ritzau/

Dagens Gossip