Folkeafstemning skal bremse ballade i Tyrkiet

Partiets næstformand, Huseyin Celik, luftede sent onsdag aften muligheden for at lade den lille Taksim Gezi Parks fremtid afgøre ved en folkeafstemning. Det var netop modstand mod planerne om at nedlægge parken, der fik modstandere af premierminister Erdogans regering til at gå på gaden - og politiet til at slå demonstrationen hårdt ned.

»Regeringen kan ikke acceptere, at disse demonstrationer fortsætter for evigt,« sagde Celik onsdag ifølge Reuters på et pressemøde.

Tilbuddet om folkeafstemning er en af de første indrømmelser fra Erdogan-regeringen, der ellers har ført en konsekvent linje over for de demonstrerende kritikere. På onsdagens pressemøde ville Huseyin Celik dog ikke komme nærmere ind på, hvordan afstemningen skal foregå, om den skal omfatte hele Istanbul eller blot området omkring Taksim Pladsen.

Her har demonstranterne fortsat deres protester natten igennem, mens regeringen har rettet sit blik mod medier, som man beskylder for at udbrede balladen. Fire TV-stationer har ifølge Reuters fået bøder for at opildne til vold, mens politiet i Istanbul har pågrebet to reportere fra det canadiske stats-TV, CBC.

De canadiske journalister blev tilbageholdt i flere timer, men er nu løsladt igen, efter udenrigsminister John Baird udtrykte sin bekymring over situationen til den tyrkiske ambassadør i Canada.

»Min eksklusive »turné« i det tyrkiske retssystem er slut,« skrev en af journalisterne, Derek Stoffel, på Twitter efter løsladelsen.

Premierminister Erdogan har gentagne gange beskyldt udenlandske kræfter, internationale medier og aktiespekulanter for at puste til ilden i et forsøg på at underminere den tyrkiske økonomi.

Dagens Gossip