Folkeafstemning: Vælgerne køber ikke Løkkes asylgaranti

Skrevet af admin

17/11/2015

Dagens topnyheder

Til solen brænder ud.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog den astronomiske målestok i brug, da han under Folketingets åbningsdebat skulle illustrere, hvor længe vælgerne kan regne med, at han og hans parti ikke vil melde Danmark ind i EU's fælles asyl- og udlændingepolitik.

Statsministeren har siden bragt sit løfte ned på jorden igen ved sammen med Socialdemokraterne og Konservative at nedfælde en garanti om en folkeafstemning, såfremt og ifald de engang i fremtiden skulle ønske at gå med i den fælles asylpolitik.

Men vælgerne giver tilsyneladende ikke meget for statsministerens løfte, viser en måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau blandt 1010 repræsentativt udvalgte personer.

Kun 19,2 procent svarer ja til, at de tror på statsministerens garanti, mens 66,4 procent svarer nej.

Derek Beach, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i meningsmålinger og folkeafstemninger, er ikke så overrasket over resultatet.

- Det er nok den personlige mistillid til Løkke, I fanger, siger Derek Beach med henvisning til, at Voxmeter specifikt har spurgt om vælgerne tror på "statsministerens garanti".

Undersøgelser, som forskeren selv har foretaget, tyder på, at det især er folk, der vil stemme ja, der tror på løftet om, at ja-partierne ikke vil melde Danmark ind i asylpolitikken, og folk, der vil stemme nej, der tror det modsatte.

Ifølge samme Voxmeter-måling vil omkring 33 procent af vælgerne stemme ja, mens 30,5 procent vil stemme nej. Resten svarer "ved ikke".

Heller ikke ja-partiernes budskab om, at Danmark risikerer at ryge ud af Europol ved et nej ser ud til at gøre det store indtryk på vælgerne.

Mere end 45 procent af de adspurgte tror, at Danmark vil kunne blive i Europol efter et nej, mens kun 20,5 procent tror, at det ikke vil kunne lade sig gøre.

Ifølge Derek Beach vidner målingen om en vis mistillid til politikerne i EU-spørgsmål. Han mener, at sporene fra euroafstemningen i 2000 skræmmer. Vælgerne husker stadig advarslerne om alle de ulykker, der ville ramme, hvis Danmark ikke gik med i euroen.

- En stor del af vælgerne har simpelthen ikke tillid til det, eliten siger, forklarer han.

- I en folkeafstemning er det befolkningen, der bestemmer. En del af de her folk vil nok sige: Ja, det kan godt være, det er besværligt, men det er jeres arbejde. I er diplomater udsendt for Danmark. Gør, hvad I får besked på.

/ritzau/