Folkekirkens Nødhjælp: Bistand går ikke til flybilletter

Danske bistandsmillioner til fattige lande sender ikke migranter i fly mod Europa.

Sådan lyder det fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen, som derfor ikke er enig med forskere og eksperter, der i Berlingske siger, at bistanden på kort sigt vil øge antallet af migranter.

En af regeringens hensigter med de danske udviklingsmilliarder er ellers at bekæmpe migration. Det fremgår af regeringens nye udviklingspolitiske strategi, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) forleden præsenterede.

Her bliver der blandt andet lagt op til, at dansk bistand målrettet skal gå til lande, hvorfra folk søger mod Europa.

- Det er jo ikke sådan, at vi står på gadehjørnet og udleverer penge til flybilletter, når vi laver udviklingsbistand. Dem investerer vi i sundhedsydelser, i at børn kommer i skole og til at landbruget kan udvikles.

- Så jeg synes, der er meget langt fra en god skolegang og rent vand i en landsby til et fly til Europa, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Ifølge seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) skal man dog bare ikke regne med, at udviklingsbistand bremser migrationen.

- Bistand er ikke et quick fix, der kan bremse migration. Tværtimod vil udvikling i et land gøre det muligt for folk at migrere, siger hun til Berlingske, men understreger at det er på kort sigt.

Birgitte Qvist-Sørensen afviser da heller ikke, at det skaber mere mobilitet, når et land er i god udvikling.

- Danskerne er eksempelvis nogle af dem, der rejser mest. Så selvfølgelig, jo mere udvikling, jo mere mobilitet, men det skal ikke kædes sammen med udviklingsbistanden.

- Bistand betyder, at et land kan komme op på et basisniveau i forhold til blandt andet sundhed og uddannelse. Hos os arbejder vi blandt andet med landbrugsudvikling, så vi kan gøre landbruget mere effektivt, så ingen behøver at gå sulten i seng.

- Jeg tror ikke på, at udviklingsbistanden er med til at sende migranter til Europa.

/ritzau/

Dagens Gossip