Folkemusikeren Pete Seeger er død

Den amerikanske sanger og folkemusiker Pete Seeger er død i en alder af 94 år, bekræfter hans barnebarn over for New York Times.

Seeger sov mandag stille ind på et hospital i New York, siger barnebarnet, Kitama Cahill Jackson, til avisen.

Pete Seeger, der blandt andet skrev folkemusik-klassikere som "Where Have All the Flowers Gone", var meget politisk aktiv og sang blandt andet ved præsident Barack Obamas indsættelse i januar 2009 sammen med Bruce Springsteen.

De sang "This land is your land" foran Lincoln Memorial.

Den sang, som han måske blev mest kendt for at synge, var protestsangen "We shall overcome", som blev knyttet til kampen for borgerrettighederne i 1950'erne og 1960'erne.

Seeger blev født i 1919 og var af tysk, engelsk, fransk, hollandsk og irsk afstamning.

Sammen med Woody Guthrie, Lee Hays og Millard Lampell dannede Pete Seeger The Almanac Singers i 1941. Han var under stærk indflydelse af den sorte folkemusiklegende Leadbelly.

I 1949 dannede Seeger folkesangergruppen The Weavers sammen med Lee Hays og Ronnie Gilbert. Gruppen havde adskillige hits.

Som følge af sin kamp for borgerrettighederne blev Seeger stemplet som samfundsfjendtlig kommunist i McCarthy-tiden i midten af 1950'erne.

Først da countrymusikeren Johnny Cash tog Seeger med i sit tv-show i begyndelsen af 1970'erne, kom han ind i varmen igen.

Seeger boede i Beacon i delstaten New York og var engageret i musik og politik til det sidste.

/ritzau/

Dagens Gossip