Folketinget splittet i atomer i sagen om børnechecken

Skrevet af admin

13/03/2014

Dagens topnyheder

Fronterne blev trukket op, inden regeringen fredag mødes med Enhedslisten og SF for at nå til enighed om en aftale om reglerne for tildeling af børnepenge til EU-borgere, som kommer til Danmark for at arbejde, og hvor lang tid, de skal have været her.

Skatteminister Morten Østergaard (R) forsøgte udenfor folketingssalen at imødegå de to partier med et udspil om en større indsats mod social dumping, mens alle partiernes ordførere tørnede sammen inde i salen.

- Man kan jo få det indtryk, at Folketinget er splittet i atomer over dette spørgsmål, sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) som afslutning på den tre timer lange debat.

Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, der indkaldte til debatten, er parat til et nyt dansk forbehold for at begrænse EU's mulighed for at diktere lovgivningen på området - det er EU, der har sat spørgsmålstegn ved det danske optjeningsprincip.

- Danmark må rejse krav i EU om, at Danmark selv må indrette sine velfærdsydelser. Ellers må regeringen rejse krav om en undtagelse fra EU, når det gælder social- og arbejdsmarkedspolitik, siger Finn Sørensen.

Han forlanger en øget indsats overfor social dumping, for at Enhedslisten kan stemme ja til regeringens forslag om børnechecken - og også mere end det, Morten Østergaard umiddelbart er parat til at tilbyde.

For ellers kan EU-borgere blive lokket hertil med løftet om sociale ydelser af "kyniske virksomheder", der ikke vil betale høj nok løn.

Radikale og Socialdemokraterne og til dels også SF er parat til at acceptere de krav, der kommer fra EU på området. EU-borgere har ret til eksempelvis børnecheck, så snart de har arbejdet her i ni timer om ugen i en måned.

- Løsningen på social dumping er ikke at fratage EU-borgere nogle rettigheder, de har krav på, siger De Radikales Camilla Hersom.

Blå blok er derimod parat til at udfordre regeringens syn på EU-systemet. De ønsker, at ændre børnechecken, så den i stedet bliver uddelt som forskellige former for fradrag.

- Mens den fri bevægelighed er et gode for Danmark og EU, er det ikke ensbetydende med, at der skal være adgang til sociale ydelser efter meget kort tid i Danmark.

- Det var aldrig intentionen med arbejdskraftens fri bevægelighed, at man skal kunne flytte efter sociale ydelser, siger venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/