Folketinget stemmer hastelov om udlændinge igennem

Hastværk er lastværk, har kritikken fra jurister og menneskeretsorganisationer lydt siden tirsdag aften, hvor regeringen og de øvrige borgerlige partier blev enige med Socialdemokraterne om et sæt udvidede beføjelser til myndighederne.

Men nu må juristerne sande, at deres advarsler har lydt forgæves.

Folketinget har fredag vedtaget det omdiskuterede lovforslag, der blandt andet betyder, at udlændinge- og integrationsministeren i ekstraordinære situationer kan sætte visse bestemmelser i udlændingeloven ud af kraft.

Trods kritikken, der dels retter sig mod lovforslagets indhold og dels mod lynprocessen, hvormed forslaget er blevet til lov, holder Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, fast i, at hastværket var nødvendigt.

- Det skulle hellere have været i går end i morgen. Når det haster ekstra meget, er det fordi, vi de næste to uger skal ud og føre valgkamp om retsforbeholdet, og Folketinget derfor ikke mødes. Hvem ved, hvad der kunne være sket de næste to uger.

Samme opfattelse har Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti:

- Det kan meget hurtigt gå galt. Hvis det svenske asylsystem pludselig bryder sammen, så kan det gå vildt stærkt.

Dan Jørgensen mener ikke, der er grund til bekymring over, at der ikke som normalt har været en høringsproces, hvor eksperter, myndigheder og organisationer kan komme med kommentarer til et lovforslag.

- Vi har jo fået holdningstilkendegivelser fra rigtig, rigtig mange, og det er ikke fordi, vi ikke godt ved, hvad det er, man kan have betænkeligheder over. Men vi synes, der er gode, legitime svar på de bekymringer, siger Dan Jørgensen.

Både under første-, anden- og tredjebehandlingen gik debatten hårdt for sig. Men modstanderne af lovforslaget havde ikke held til at rykke tilhængerne.

- Jeg er rystet over det, der foregår i Folketinget i disse døgn. Jeg er rystet over de metoder, flertallet bruger, sagde Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen fra talerstolen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip