Folketingets udvalg har rejst for 44 millioner kroner

Skrevet af admin

14/01/2014

Dagens topnyheder

På syv år har landets Christiansborg-politikere rejst til udlandet for 43,9 millioner skattekroner.

Det viser en gennemgang af Folketingets årsrapporter fra 2006 til 2012, som Kristeligt Dagblad har fået foretaget.

Folketingets flere end 30 udvalg drager jævnligt på udlandsrejser for at samle inspiration og erfaringer. Rejserne er skatteyderbetalte, og udgifterne varierer fra år til år.

I 2012 - det senest opgjorte år - kostede udvalgenes udlandsrejser samlet 7,3 millioner kroner.

Og pengene er givet godt ud, mener Michael Ulvemann, kommunikationsrådgiver og tidligere særlig rådgiver for eksstatsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han er overrasket over, at det samlede beløb til udlandsrejserne ikke er større.

- Fordelt over årene er der tale om pebernødder. Vi har i den grad brug for inspiration udefra til at finde de klogeste løsninger i Danmark. Den egentlige skandale ville være, hvis Folketinget ikke orkede at rejse ud for at søge inspiration og viden, siger han.

- Tænk på hvor kostbart det er for samfundet på store områder som energi, miljø og transport, hvis man fejlvurderer og ikke drager nytte af andres erfaringer.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, som har rejst færre end 10 gange i perioden 2003-2012, forholder sig kritisk til rejserne.

- Nu skal jeg ikke være pernittengryn, men man skal altså tænke sig om, i forhold til hvilke rejser man deltager i. Det nytter ikke noget, at fire-fem medlemmer fra samme parti rejser af sted på én udvalgsrejse, siger hun til Kristeligt Dagblad.

- Jeg siger ikke, at vi fra Folketinget slet ikke skal rejse, men man skal passe på, at man ikke bare rejser for at rejse - og det er der nok desværre en tendens til, siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/