Fonde vil ikke lukke statens sparehuller

Museer, teatre, orkestre og andet kulturliv kan glemme at få sparehuller lukket med ekstra penge fra private fonde. Sådan lyder det fra flere af landets store fonde, der allerede støtter kulturlivet med et milliardbeløb årligt.

Det skriver Politiken mandag.

- Vi hverken kan eller vil dække de huller, det offentlige efterlader, siger Søren Kaare-Andersen til Politiken. Han er direktør i Bikuben Fonden, der støtter dansk kunst og kultur med cirka 35 millioner kroner om året.

Direktør Søren Bojer Nielsen i Det Obelske Familiefond, der hvert år giver 60 millioner kroner til kulturen, siger til Politiken:

- Vores midler bliver ikke flere af, at der er politikere, der siger til kulturaktørerne, at de skal kigge mod os.

Regeringen vil spare to procent årligt på kulturbudgettet, fremgår det af finanslovforslaget. Og det skal ske ved at beskære stort set alle statsinstitutionernes driftsudgifter – fra Nationalmuseet til teatre, kunstneriske uddannelser, forskningsbiblioteker og landsdelsorkestre.

Kulturpolitikere har løbende peget på, at kulturen må kigge mod private og erhvervsdrivende fonde, når der er sparetider i det offentlige.

Men det afviser flere fonde altså.

Fondene vil fortsat støtte kulturen, for det er en del af deres fundatser, påpeger professor emeritus med speciale i kulturøkonomi Christian Hjorth-Andersen, men:

- Det vil de gøre ved at støtte konkrete byggeprojekter til et provinsmuseum eller et nyt stykke kunst til Statens Museum for Kunst. Men det betaler ikke vagtpersonalet på Nationalmuseet. De faste omkostninger vil fondene ikke støtte, siger han til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip