Forældre afgør unges uddannelsesvalg

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har foretaget en undersøgelse blandt 1.700 gymnasieelever, der viser, at hver fjerde ikke følte sig klar til at vælge uddannelse, og kun få svarer, at det er en vejleder, der har hjulpet dem med at træffe deres valg.

Det er i stedet forældrenes råd der er afgørende, men forældrenes indflydelse er et problem, da forældrene ikke har overblik over uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.

Børnene bliver ofte sendt i retning af det almene gymnasium frem for en erhvervsuddannelse, lyder det fra Helene Valgreen, der er formand for Danmarks Vejlederforening.

Eleverne bliver ikke udfordret nok af vejlederne, erkender hun.

»Vi rykker os ikke, og vejledningen fungerer ikke godt nok i dag. Vi vejledere har i gennemsnit 20 minutter til hver elev, men da vi skal koncentrere os om de to-tre stykker i hver klasse, der er mest i tvivl om, hvad de vil, betyder det, at mange blot kommer ind til vejlederen og bliver spurgt: Har du besluttet dig? Og hvis de har et svar, som ofte er det almene gymnasium, går man videre til den næste,« siger Helene Valgreen til Jyllands-Posten.

Formanden for Danske Skoleelever er enig i, at elever ikke bliver udfordret i deres valg.

»Hvis du har gode karakterer, bliver du anbefalet gymnasiet, og er du bogligt svag, hedder det erhvervsskolen,« siger Agnete Vienberg til Jyllands-Posten.

Regeringen vil ifølge undervisningsminister Christine Antorini (S) præsentere et udspil om vejledningen i folkeskolen i løbet af efteråret.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip