Forældre holder ferie - mens børnene ryger i institution

Rigtig mange forældre vælger nemlig at holde ferie uden deres børn, skriver BT.

Det viser en rundspørge fra pædagogernes forbund, BUPL, som har spurgt 419 pædagogiske ledere i hele landet.

Fire ud af fem ledere i landets vuggestuer og børnehaver oplever, at forældre afleverer deres børn i institutionen, mens de selv holder sommerferie. Og cirka halvdelen af lederne melder, at de har børn i institutionen, der sammenlagt har haft mindre end tre ugers ferie det seneste år.

Flere af lederne giver i undersøgelsen udtryk for, at de oplever, at forældrene ikke aner, hvad de skal stille op med deres egne børn. De tror, børnene keder sig derhjemme og hellere vil i institution, og så er der også nogle, der ikke magter at være sammen med børnene. 

»Vi oplever, at både ressourcesvage og stærke forældre ikke holder ferie med deres børn. Begge grupper ved simpelthen ikke, hvad de skal stille op med børnene og mener, at børnene savner institutionen,« lyder en begrundelse fra en af de adspurgte ledere i undersøgelsen.

Forældrene bruger i stedet ferien på sig selv, hinanden eller gør-det-selv-projekter i hus og have.

Udviklingen bekymrer eksperterne.

»Det er stærkt bekymrende, når børn ikke får ferie. Børn har brug for ferie præcis som voksne. Det er jo derfor, at der findes en ferielov,« siger souschef i Børns Vilkår Bente Boserup.

»Det er at svigte børnene at sende dem i institution for selv at holde fri i flere uger. Selv om børn ikke som deres forældre har en lovmæssig ret til ferie, bør forældrene selvfølgelig sikre, at deres børn får fri til at restituere og slappe af fra deres hverdag,« understreger hun.

BUPL opfordrer pædagoger og institutionsledere til at gribe ind og blande sig, hvis de oplever forældre, der konsekvent ikke holder ferie med deres børn.

»Der vil altid være nogle, som mener, at pædagogerne ikke skal blande sig. Men der vil også være forældre, som er glade for det. De fleste småbørnsforældre lever et meget travlt liv, som er blevet en vane. De har brug for, at nogle fortæller dem, at det er vigtigt at stoppe op og slappe af med deres børn,« siger næstformand i BUPL, Birgitte Conradsen, som mener, at mange forældre er usikre på, om de kan gøre det godt nok.

»Det er ligeså godt eller måske endda bedre end Lalandia. Den snak kan være med til at sænke forventningspresset. Og pædagogerne skal ikke være bange for at blande sig, heller ikke selv om de føler, at de overskrider grænser hos forældrene. De har den faglige viden, og det er deres pligt at oplyse om, hvad der er bedst for børnene,« siger næstformanden.

I Landsforeningen for forældre til børn i daginstitutioner (FOLA) erkender formanden Lars Klingenberg, at en del forældre holder ferie uden deres børn, og det er helt ok, mener han. 

»Der skal også være plads til, at forældre plejer det, de havde sammen, før de fik børn. Jeg har det fint med, at forældre tager af sted en uge uden deres børn. Det kan være, at forholdet knirker, og at det er den uge, der skal til, for at få det til at køre igen,« siger han, men understreger, at man selvfølgelig også skal holde ferie med sine børn.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip