Forældre opgiver lettere ægteskabet

»I 1980 levede Danmark med højkonjunktur, og derfor havde folk nemmere ved at holde sammen. Som årene gik, blev arbejdsløsheden højere, og det ydre pres blev dermed også større på familierne,« siger Mogens Nygaard Christoffersen, som er forsker ved det SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og har udarbejdet flere rapporter om børn, familier og samfundsforhold.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at flere familier ikke kan holde til presset. I 1980 boede 82 procent af alle hjemmeboende unge på 16 år sammen med begge forældre. I 2013 er det tal faldet til 61 procent.

Det ydre pres, som eksempelvis arbejdsløshed eller samfundets forventninger, gør kampene på de interne linjer i familien sværere at håndtere, siger Mogens Nygaard Christoffersen.

»Især unge familier er sårbare i pressede situationer, hvor de jonglerer med forventningerne om at stifte ny familie, få børn og samtidig stadig have en fuldtidsindkomst ved siden af,« siger han.

Der bor flest børn hos enlige forældre i Frederiksberg og København samt mindre kommuner i provinsen, for eksempel på Lolland. Det, mener SFI-forskeren, er et godt billede på, at der er flere grunde til den nedadgående udvikling.

I de store byer har de unge par indset, at det ikke længere er socialt uacceptabelt at blive skilt, mens det i de små provinskommuner er manglende arbejde, der er skyld i, at ægteskabet falder fra hinanden.

»Der er sket et skift i folks bevidsthed. Før i tiden var det pinligt, hvis ægteskabet ikke var stærkt nok, men i dag er det ligeså meget et tegn på, at de unge ved, hvad de vil have. Lovgivningen er også blevet slækket på området, så det har nok også noget at have sagt,« siger Mogens Nygaard Christoffersen.

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at flere børn har halv- og papsøskende i dag end i 1980. Dengang var det kun tre procent af de 16-årige, som havde en slægtning gennem moren eller farens nye partner. I dag har 14 procent af teenagerne papsøskende, og andelen af halvsøskende er tredoblet fra ti procent til 29 procent.

Dagens Gossip